Dinții mobili: cauze, semne clinice si tratament

//Dinții mobili: cauze, semne clinice si tratament

Dinții mobili sau mobilitatea dentară reprezintă mișcarea anormală a dinților în plan orizontal și vertical.
Mobilitatea fiziologică a dinților în plan orizontal are următoarele valori :
– 0,1 mm pentru dinții pluriradiculari;
– 0,15 mm pentru dinții monoradiculari;

In plan vertical poate apărea o infundare a dintelui in alveolă ( 0,02mm valoarea normală) dar acest proces este reversibil. Mobilitatea patologică apare când aceste valori sunt depășite.

Există 3 grade de mobilitate a dinților:

– Gradul I – mobilitate peste 1 mm în sens vestibulo- oral;
– Gradul II – mobilitate peste 1 mm în sens vestibulo-oral și mezio-distal;
– Gradul III – mobilitate peste 1mm în sens vestibulo-oral , mezio-distal și axial.

Dinții mobili reprezintă un simptom foarte important pentru a motiva un pacient să meargă la medicul stomatolog. Mobilitatea dentară apare din cauza retracției gingivale și a rezorbției osoase. Aceste simptome fac parte dintr-o pleiadă de semne clinice ce insoțesc parodontoza. Dar nu toți pacienții care ajung la medic sunt diagnosticați cu parodontoză, boala care ii sperie pe foarte mulți. De cele mai multe ori mobilitatea apare la un singur dinte , caninul , sau la un grup de dinți , incisivii. Cel mai adesea sunt afectați dinții frontali inferiori.

Cauzele pot fi multiple și variate : periaj incorect cu afectarea gingiei, traumatisme minore, granuloame apicale, ocluzie traumatică. După identificarea cauzei se alege metoda de tratament. Pacienții care nu se periază corect vor fi educați în acest sens. Ocluzia traumatică poate fi corectată prin șlefuiri selective la nivelul punctelor de contact premature sau prin aparate ortodontice fixe dacă pacientul are incongruiență dentară ( dinți inghesuiți).

 Dinții parodontotici ( mobili) se imobilizează cu bandă din fibră de sticlă

Imobilizarea dinților parodontotici cu bandă din fibră de sticlă are rolul de a prelungi viața  lor pe arcadă. Această bandă din fibră de sticlă este flexibilă, ceea ce permite aplicarea ei cu ușurință în cabinet; atât  materialele folosite cât și tehnica sunt minim invazive. Rezultatele obținute sunt excelente și se mențin în timp cu condiția ca pacientul să aibă o igienă riguroasă. In concluzie,  mobilitatea de gradul I și II poate fi tratată cu succes, dar in cazul mobilității de gradul III , tratamentul este doar chirurgical , extracția.

Dinții mobili etape clinice de tratament :
– detartraj cu ultrasunete;
– periaj profesional;
– imobilizarea dinților cu bandă din fibră de sticlă;

Aceste trei etape sunt obligatorii. In urma acestei tehnici dinții vor fi imobilizați într-un monobloc.

De cele mai multe ori mobilitatea dentară este insoțită și de afecțiuni parodontale( sângerare gingivală, puroi ) și recomandarea noastră este de urma și celelalte două etape de tratament :

  • tratamentul antimicrobian cu pasta TM( tetraciclină+ metronidazol)
  • tratamentul de biostimulare si regenerare a țesuturilor cu laserul terapeutic.

Sperăm că acest articol va veni în ajutorul dumneavoastră și veți lua cele mai bune decizii pentru obținerea unui ZÂMBET STRĂLUCITOR.
Zâmbetul reprezintă stilul tău de viață!
Echipa Jollydent.

*Ne puteți contactat folosind formularul din pagina de CONTACT
*Programările se pot realiza la numărul de telefon 0724 752 114

2017-10-23T11:16:46+00:00