Dinții mobili – managementul mobilității dentare

Mobilitatea dentară reprezintă deplasarea dinților în plan orizontal și vertical, cauzată de un traumatism sau de o boală parodontală.

Bolile parodontale reprezintă totalul afecțiunilor localizate la nivelul gingiei și a osului parodontal, elemente anatomice cu rol de menținere a dintelui în alveolă.

Parodontoza este forma avansată a bolii parodontale, stadiu în care este afectat parodonțiul de înveliș și cel de susținere, adică osul parodontal și părțile moi, gingie și ligamente parodontale.

Evaluarea mobilității dentare este considerată o etapă importantă în examinarea clinică, deoarece este unul din semnele importante în diagnosticul bolilor parodontale. Prin urmare, reducerea mobilității dentare este principalul element al terapiei parodontale.

Mobilitatea dentară este încadrată în gradul 1, 2 și 3:

Gradul 1 – mobilitate peste 1 mm în sens vestibulo-oral

Gradul 2 – mobilitate peste 1 mm în sens vestibulo-oral și mezio-distal

Gradul 3 – mobilitate peste 1 mm în sens vestibulo-oral, mezio-distal și axial.

Mecanismul prin care parodontoza provoacă mobilitatea dentară este următorul:

 • Distrugerea gingiei prin inflamație
 • Lărgirea ligamentelor parodontale
 • Pierderea atașamentului față de dinte
 • Trauma ocluzală

Mobilitatea dentară are ca rezultat instabilitatea ocluzală, tulburarea funcției masticatorii, restricții alimentare, modificări estetice, afectarea fonației, toate acestea având ca efect afectarea calității vieții.

Curățarea dinților mobili este dificilă, ducând astfel la agravarea stării de ingienă orală prin acumularea de placă bacteriană și tartru.

dinti-mobili-fibra-de-sticla

Managementul mobilității dentare constă în:

– imobilizarea dinților mobili cu bandă din fibră de sticlă

– echilibrarea ocluzală

– terapie parodontală non-chirurgicală

– biostimularea prin laserterapie.

Imobilizarea dinților este o etapă foarte importantă în tratamentul parodontal și are ca scop restabilirea funcției orale, confort psihic îmbunătățit.

Rezultatele obținute sune excelente și se mențin în timp cu condiția ca pacientul să aibă o igienă riguroasă. În concluzie, mobilitatea de gradul I și II poate fi tratată cu succes.

În cazul mobilității de gradul III, tratamentul este doar chirurgical – extracția. După perioada de vindecare pacientul poate beneficia de proteza dentara permanenta, proteza dentara pe implanturi, proteza dentara fixa.

 

Etape clinice de tratament:

 1. Detartrajul cu utrasunete se face cu foarte mare atenție pentru a nu mobiliza dinții și mai mult. Se începe cu treimea incizală a dinților deoarece aceea este zona unde se va aplica banda din fibră de sticlă.
 2. După detratraj se aplică banda din fibră de sticlă. Această bandă este flexibilă, ușor de aplicat pe dinții mobili. Atât materialele folosite cât și tehnica sunt minim invazive.
 3. După imobilizare se continuă detartrajul în zona gingivală și subgingivală.
 4. Urmează tratamentul medicamentos care constă în irigarea pungilor parodontale cu substanțe antiinflamatorii și antiseptice și aplicarea de pastă antimicrobiană.
 5. Ultima etapă de tratament este biostimularea și regenerarea țesuturilor prin laserterapie.

La finalul tratamentului se face echilibrarea ocluzală. Scopul echilibrării ocluzale este stabilirea și menținerea unei funcții ocluzale optime.

Echilibrarea ocluzală prin șlefuire selectivă ajută la menținerea funcției și sănătății danturii naturale.

În urma aplicării acestei tehnici, dinții vor fi imobilizați într-un monobloc rigid, care va avea ca scop vindecarea țesuturilor afectate și în final restabilirea funcției orale.

De cele mai multe ori mobilitatea dentară este însoțită de afecțiuni parodontale (sângerare gingivală, puroi) și recomandarea noastră este de a urma și celelalte trei etape de tratament:

 • Tratamentul antimicrobian cu pastă TM (tetraciclină și metronidazol)
 • Tratamentul de biostimulare și regenerare tisulară cu laserul terapeutic
 • Tratament injectabil cu NEYPUL Nr. 10 D7 – conține os liofilizat de vitel și componente proteice din sânge de vițel.
2018-07-23T10:24:27+00:00