Implantul dentar face parte din arsenalul terapeutic al stomatologiei moderne. Utilizarea implanturilor dentare a revoluționat stomatologia. Edentația unidentară, parțială sau totală poate fi rezolvată grație implanturilor, prin lucrări fixe. În edentația unidentară dinții vecini breșei edentate sunt salvați, nu mai sunt șlefuiți pentru a fi integrați într-o punte dentară.
În edentația parțială sau totală pacientul beneficiază acum de o proteză dentară fixă astfel încât funcția masticatorie și fonația să fie restabilite în totalitate.
Implantul dentar – pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii
Restaurările protetice pe implanturi au demonstrat calitățile lor superioare, funcționale și psihologice de care pot beneficia purtătorii lor: dezvoltarea sentimentului de libertate, posibilitatea de a consuma toate alimentele dorite, vorbirea fără defecte de fonație, zâmbetul larg, fără restricții, starea de sănătate generală mult îmbunătățită, încredere în sine.
De asemenea, cu ajutorul implantelor dentare, pacienții cu anodonții congenitale, pacienții în vârstă, cu atrofii ale crestelor alveolare, pacienții cu parodontopatii si cei cu osteoporoză și-au găsit rezolvarea problemelor lor stomatologice.
Pacienții care în urma unor accidente și-au pierdut un dinte din zona frontală, zona estetică, pot beneficia de inserarea implanturilor imediat postextracțional în aceeasi ședință.
În ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult conceptul „Tooth Now” conform căruia un dinte este extras și imediat înlocuit cu un implant și încărcat cu bontul final și o coroană temporară, cu rate de succes extrem de ridicate atunci când vine vorba de supraviețuirea implanturilor și aspectul estetic. Totuși selectarea cazurilor care vor beneficia de această tehnică este importantă.
Condiţii pentru implant
Inserarea implanturilor și integrarea osoasă depind de anumiți factori locali si generali.
Contraindicații absolute:
- tumori maligne regionale
- discrazii sanguine sau boli de coagulare
- osteoradionecroze
- abuz de alcool sau droguri
- tulburări psihice
- graviditate
- boli metabolice decompensate
Contraindicații relative:
- afecțiuni cardiovasculare
- diabet zaharat, afecțiuni tiroidiene
- afecțiuni pulmonare grave
- anemii, osteoporoză, avitaminoze
- ciroză hepatică
- tabagismul: inhibă secreția salivară
- inhibă vindecarea plăgii osoase
- produce vasoconstricție
- produce ischemie
În cazul inserării implanturilor la fumători rata eșecurilor este 8 din 10 pacienți, iar la nefumători este de 1 la 10.
Contraindicații locale:
- Igiena bucală deficitară
- Resturi radiculare în grosimea crestei alveolare
- Neoplasme maxilare
- Afecțiuni ale mucosei bucale
- Oferta osoasa deficitară calitativă și cantitativă
Igiena bucală deficitară poate deveni contraindicație absolută dacă pacientul nu își schimbă comportamentul. Pacienții care zeci de ani nu au avut grijă de dinții lor naturali nu vor avea grijă nici de implanturi. Este o chestiune de timp până când pacienții se vor întoarce cu probleme cum ar fi peri-implantita sau mobilitatea implantului.
Structura osoasa trebuie analizată în așa fel încât să se poată realiza implanturi cât mai multe și cu dimensiuni cât mai mari. Este de preferat ca cel mai scurt implant să fie de 10 mm, în cazuri excepționale se pot folosi implanturi de 8,5 mm dar obligatoriu diametrul trebuie să fie peste 4 mm.
Osteointegrarea devine posibilă prin punerea în repaus a implantului, încărcarea lui făcându-se după câteva luni (3 luni la mandibulă și 6 luni la maxilar). În acest interval de timp pacientul beneficiază de o restaurare provizorie.
Restaurarea provizorie imediată a implanturilor este cea mai potrivită soluție pentru edentația unidentară în zona frontală, zona estetică.
Succesul acestei tehnici este asigurat de planificarea preoperatorie care reprezintă un instrument util pentru asigurarea inserării corecte a implantului.
Planificarea preoperatorie cuprinde un set de analize medicale, CBCT de înaltă rezoluție, simulare implant.
Un alt factor care contribuie la succesul inserării imediate a implantului și a restaurării provizorii imediate îl reprezintă utilizarea membranei A-PRF (Platelet Rich Fibrin) care este o membrană gelatinoasă obținută din sângele pacientului. Membrana PRF are un conținut bogat în trombocite, celule care se atașează primele de suprafața implantului. Membrana PRF reduce inflamația, diminuează durerea, scade timpul de vindecare, contribuie la refacerea naturală a gingiei.
La un edentat total ținând cont de situația anatomică a pacientului și de oferta osoasă se pot insera între 2 si 8 implanturi pe arcadă.
În funcție de numărul de implanturi alegem lucrarea protetică.
Aceasta poate fi o proteză totală ancorată pe implanturi sau o punte fixă (overdenture).
În ambele situații menținerea pe câmpul protetic este maximă.
Cât costă implantul dentar?
– implantul dentar = 500 euro
– bontul de vindecare = 30 euro
– coroana metalo-ceramică = 200 euro