PARODONTOZA: TRATAMENT LASER
Bolile parodontale reprezintă totalul afecțiunilor localizate la nivelul gingiei și a osului parodontal, structuri ce au ca rol principal menținerea dintelui in alveolă. În parodontoză, tratamentul cu laser caută obţinerea unui efect antiinflamator, antiedematos și de biostimulare a sistemului imunitar; laserul este folosit cu succes în tratamentul bolilor parodontale.
Bolile parodontale sunt cauzate de placa bacteriană ce se formează în mod constant pe dinți, după fiecare masă. Dacă periajul nu este corect sau este absent, aceast biofilm ce formează placa bacteriană se calcifică, ducând în timp la apariția tartrului. La nivelul plăcii bacteriene și a tartrului dentar se acumulează microorganisme patogene care duc la apariția bolii parodontale.
În primul stadiu apare gingivita microbiană care se manifestă clinic prin tumefacția gingiei, roșeață și sângerare la periaj. Dacă aceste semne clinice nu ne ingrijorează și gingivita nu este tratată, boala se va agrava, va avansa în profunzime. Următorul stadiu este parodontita marginală rapid progresivă, apoi parodontita marginală cronică profundă rebelă la tratament (cunoscută și ca parodontoză), ducând în final la pierderea dinților.
Bolile parodontale sunt asociate cu diabetul zaharat, bolile cardio-vasculare și accidentele vasculare cerebrale.
Simptomele bolilor parodontale:
– halena fetidă (respirație urât mirositoare);
– gust neplăcut în gură;
– gingii roșii, tumefiate;
– prurit (mâncărimi) la nivelul gingiilor;
– retracție gingivală;
– durere la masticație;
– mobilitate dentară;
– apariția puroiului în șanțul gingival.
Factorii de risc în declanșarea bolilor parodontale:
– igiena orală deficitară;
– fumatul excesiv;
– lipsa alimentelor dure din alimentație, care au rol în autocurățarea dinților;
– tartrul dentar;
– unele tipuri de medicamente, precum steroizi, antiepileptice, blocante ale ionilor de calciu, anticoncepționale orale;
– băuturile acide care cresc aciditatea bucală;
– obturații de colet incorect aplicate;
– dinți înghesuiți;
– schimbări hormonale, sarcina sau menopauza;
– stresul, care scade capacitatea de apărare a organismului împotriva infecțiilor;
– consumul exagerat de alcool.
În parodontoza tratament laser înseamnă
acțiunea laserului dentar în principal asupra microorganismelor de la nivelul parodonțiului determinând, așa cum s-a demonstrat recent, o scădere semnificativă a patogenității acestora.
Laserul dentar nu încălzește țesuturile înconjurătoare, acționând pe o suprafață de un cm pătrat, nu determină contracții musculare, dar scade tumefacția, diminuează inflamația și reduce semnificativ durerea.
Are efect pregnant de calmare a durerii, acțiune antibacteriană și antiinflamatorie (în formele de inflamație incipientă determină reducerea semnificativă a acesteia), accelerează procesul de vindecare.
În ceea ce privește mobilitatea dentară, este înregistrată o reducere graduală a acesteia, ducând treptat la reluarea funcției masticatorii. În urma tratamentului cu laser, examenul radiologic va arăta o regenerare osoasă progresivă.
În parodontoza tratament laser reprezintă o metodă simplă şi nedureroasă pentru pacient
O calitate aparte a laserilor terapeutici o reprezintă capacitatea lor de a traversa osul, astfel încât acționează și în profunzime. Rezultatele sunt evidente de la prima sedință. Tratamentul cu laser este este indicat în următoarele afecțiuni:
- Alveolita – uneori după extracția dentară la 2-3 zile de la intervenția chirurgicală, poate să apară o durere la nivelul alveolei. Laserul accelerează vindecarea și diminuează durerea cu 50% după prima şedinţă
- Perleșul sau zăbăluța – însoţeşte de regulă candidoza bucală
- Dureri postanestezie – în anumite cazuri, după anestezie se instalează o durere la nivelul locului înțepăturii sau la nivelul obrazului
- Afta bucală – este o leziune ulceroasă localizată la nivelul mucoasei bucale, foarte dureroasă. Are un contur bine delimitat, de culoare albicioasă. Poate fi bine tratată cu ajutorul laserului, durerea diminuându-se din prima ședință
- Cicatrici cheloide – apar în urma unor intervenții chirurgicale la nivelul feței. Există diferite tipuri de abces dentar care necesită executarea unor incizii la nivelul feței, având ca rezultat apariția acestor cicatrici
- Cracmente sau contuzii ale articulației temporo-mandibulare – cracmentele sunt zgomote care se aud la deschiderea și închiderea gurii și sunt datorate relaxării ligamentelor temporo-mandibulare
- Leziuni de decubit – apar la purtătorii de proteze noi
- Gingivita microbiană – laserul are efect bactericid asupra germenilor microbieni responsabili de apariția gingivitei
- Herpesul – încă de la prima ședință rezultatele sunt vizibile. În primul rând dispare durerea, se diminuează tumefacția și evoluția herpesului este oprită, trecându-se direct la ultimul stadiu, cel de crustă
- Hiperemia pulpară – durerea este diminuată prin reducerea edemului și a inflamației la nivelul pulpei dentare (nervului);
- Hipersensibilitatea dentinară – senzația de străpezire a dinților este semnificativ ameliorată
- Nevralgia de trigemen – durerea este mult diminuată
- Parodontita – este o afecțiune a gingiei însoţită de rezorbția osului. De cele mai multe ori se observă la nivelul papilei dentare, care are un aspect plan, decapitat. Cu ajutorul laserului papila capătă aspectul normal, iar resorbția osului este oprită
- Periodontita – reprezintă inflamația si infecția osului parodontal și a ligamentelor alveolare, elemente ce au rol în menținerea dintelui în alveolă.
Parodontoza tratament laser dentar
Laserterapia constituie o alternativă la tratamentul chirurgical. Bazați pe cercetări, date și experiență, putem enumera multiplele avantaje ale terapiei laser: bactericid, detoxifiant, homeostatic, biostimulare a sistemului imunitar.
Este foarte uşor de utilizat, putând fi tratate și zonele anatomice greu accesibile și este foarte confortabil pentru pacient.
Tratamentul cu laser asigură eradicarea bacteriilor și o vindecare mai bună a rănilor.
Energia laser este aplicată în procedurile parodontale ca adjuvant sau alternativă la procedurile chirurgicale.
Laserul extinde gama de tratamente oferite în cabinetul stomatologic, crescând precizia, încurajând tratamentul minim invaziv și vindecarea mai bună a rănilor.
Introducerea metodei laser în practica dentară extinde gama de tratamente non-chirurgicale ale bolii parodontale.
Poate fi folosit cu succes și în gangrene dentare complicate cu parodontite apicale (granuloame), unde se iradiază atât canalul radicular cât și apexul dintelui. După terminarea tratamentului se constată dispariția inflamației și a exudatului și reducerea infecției la nivelul osului.
Radiologic, la trei luni de la administrarea tratamentului se constată o regenerare osoasă progresivă, zona de radiotransparență din jurul apexului fiind înlocuită de o zonă opacă, de os sănătos.
Poate fi folosit și în cazul femeilor însărcinate care au dureri dentare deoarece nu afectează fătul, având acțiune strict locală, un cm pătrat.
Este important de precizat faptul că în parodontoza tratament laser nu exclude alte mijloace terapeutice, fiind un adjuvant pentru orice medic care dorește să aibă rezultate cât mai bune și cât mai rapide la pacienții săi.
Având în vedere că stomatologia se confruntă cu două probleme – durerea și costurile -, putem spune că prin intermediul laserului se reușeşte rezolvarea acestor două probleme și anume reducerea durerii cu costuri mici.
Tratamentul cu laser dentar costă 100 lei / şedinţă.
Sursa: Parodontologie – Conf. Dr. Horia Dumitriu, 1997
Dental Tribune iul/2017
Cabinetul Stomatologic Jollydent oferă soluţii complexe de tratament şi cosmetică dentară:
ENDODONŢIE
Endodonţia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor datorate pulpei, ţesutul moale situat în interiorul dintelui, cunoscut în limbaj laic sub denumirea de “nervul dintelui”. Tratamentul endodontic, prin curăţarea şi dezinfectarea canalelor radiculare, poate elimina pe termen lung infecţia.
ODONTOTERAPIE
Se ocupă cu tratamentul afecţiunilor substanţei dure dentare, de la carii simple şi defecte de smalţ până la complicaţii ce pot afecta şi alte structuri. Specialiştii noştri vă oferă tratamente moderne prin obturaţii fizionomice cu materiale biocompatibile de ultima generaţie şi tehnici avansate de lucru.
PROTETICĂ
În cazurile în care distrucţia coronară este foarte mare, se recomandă folosirea coroanelor de acoperire care pot fi confecţionate din diverse materiale: ceramic pe schelet metalic din aliaj de crom-nichel; crom-cobalt sau pe schelet de zirconiu.
Jollydent oferă soluţii complexe: proteză totală, proteză dentară permanentă, proteză acrilică totală, proteză fixă, proteză pe implanturi.
CHIRURGIE
Include toate tratamentele chirurgicale limitate la nivelul cavităţii orale:
– extracţii dentare;
– premolarizari;
– rezecţii apicale;
– gingivoplastii;
– frenotomii.
Parodonţiul este ţesutul care leagă dintele de alveola dentară.
El are rol de a menţine dintele în alveola şi de a amortize forţele masticatoare. Parodonţiul este format din două zone:
– parodonţiul marginal;
– parodonţiul apic.
ORTODONŢIE
Scopul acestei discipline este de a obţine “dinţi drepţi” cu ajutorul aparatelor ortodontice fixe sau mobile.Cel mai adesea medicul ortodont tratează înghesuiri dentare, dar mai sunt şi alte situaţii posibile:
– angrenaje inverse;
– proalveolodontie (dinţi mai în faţă decât poziţia normală);
– retroalveolodontie (dinţi mai în spate decât poziţia normală).
IMPLANTOLOGIE
Implantul dentar poate înlocui cu succes un dinte sau mai mulţi dinţi absenţi de pe arcadă. Tratamentul prin implant dentar se face în două etape:
– etapa chirurgicală, în care se înserează implantul propriu-zis în os;
– etapa protetică, în care se ataşează partea coronară a implantului.
LASER DENTAR
Face parte din dotările de vârf ale clinicii noastre şi este utilizat cu succes în toate actele terapeutice efectuate de specialiştii noştri.
– intervenţii chirurgicale, implantologie, tratament de canal, parodontologie, tratamente pentru reducerea durerii şi vindecare rapidă.
În practica de zi cu zi, Jollydent şi-a construit un sistem de valori orientate către pacient şi nevoile sale:
– pacientul va fi întotdeauna în centrul atenției;
– planul de tratament este personalizat;
– găsim soluții de tratament la orice problemă stomatologică;
– prețuim timpul dvs , de aceea timpul petrecut în sala de așteptare este între zero și zece minute;
– atmosfera în cabinet este una prietenoasă, pacientul ascultă muzică, copiii pot urmări desene animate pe un ecran special amenajat.