LASER DENTAR
Laserul a fost introdus în stomatologie la începutul anilor ‘90. Laserul dentar reprezintă un mijloc de utilizare a energiei generate de lumină pentru a elimina sau modifica țesuturile moi sau dure din cavitatea bucală. Laserul dentar terapeutic stimulează tropismul și fiziologia celulară, normalizând deficiențele și rectificând dezechilibrele celulare.
Laser dentar pret: cât costă tratamentul cu laser?
LASER DENTAR BUCURESTI
Ce este laserul dentar
Laserul este un dispozitiv optic care generează un fascicul coerent de lumină. Spre deosebire de lumina emisă de diferite surse de lumină naturală sau becuri, lumina laserului nu se dispersează. Lumina emisă de laser nu este divergentă, ea converge într-un punct și devine coerentă, unidirecțională, liniară.
Laserul a fost introdus în stomatologie la începutul anilor ‘90.
Laserul dentar reprezintă un mijloc de utilizare a energiei generate de lumină pentru a elimina sau modifica țesuturile moi sau dure din cavitatea bucală.
Laserul dentar terapeutic stimulează tropismul și fiziologia celulară, normalizând deficiențele și rectificând dezechilibrele celulare.
În ce priveşte tratamentul cu laser dentar Bucuresti oferă destule alternative de intervenții stomatologice, chirurgicale, terapie odontală, parodontologie.
Utilizarea laserului în stomatologie depinde de dobândirea competenței de către medicul practician. Acesta va trebui să controleze permanent durata și puterea de expunere a razei laser asupra țesuturilor moi sau dure.
Laserul dentar poate fi folosit pentru:
- Detectarea cariilor incipiente
- Îndepărtarea dentinei alterate
- Tratamentul sensibilității dentare
- Sterilizarea canalelor radiculare
- Remodelarea conturului gingival
- Îndepărtarea hiperplaziilor gingivale
- Îndepărtarea rapidă și exactă a tumorilor benigne
- Terapeutic: efectele directe și indirecte se materializează prin efect analgetic, antiinflamator, antiedematos, normalizarea circulației locale, biostimulare.
Tipuri de laser dentar
Laserul în spectru roșu pătrunde 2-3 cm în adâncime cu o putere de 50 Mw.
O calitate aparte a laserilor terapeutici o reprezintă capacitatea lor de a traversa osul, astfel încât acționează și în profunzime.
Se recomandă pentru afecțiuni ale părților moi, tegumente și mucoase.
Laserul în spectru infraroşu pătrunde 3 cm cu o putere de 200 mw și apoi își reduce intensitatea la 50% după ce depăşeşte 3 cm.
Este indicat în următoarele afecțiuni:
- Reumatism, spondiloză, lombosciatică, hernie de disc, gonartroză, coxartroză, artroza degetelor.
- După traumatisme – fracturi, entorse, contuzii, întinderi sau ruptură de ligament sau muşchi;
- Artroscopia de genunchi;
- Afecţiuni neurologice periferice (nevralgii, pareze faciale a frigore)
- Celulită, tendinită.
La Jollydent folosim laserul diodă de 650 nm în spectru roșu și 860 nm în spectru infraroşu.
Cum funcţionează
Laserul dentar terapeutic acționează în principal asupra microorganismelor de la nivelul parodonțiului determinând, așa cum s-a demonstrat recent, o scădere semnificativă a patogenității acestora.
Laserul nu încălzește țesuturile înconjurătoare, acționând pe o suprafață de un cm pătrat, nu determină contracții musculare, scade tumefacția, diminuează inflamația și reduce semnificativ durerea.
Are efect pregnant de calmare a durerii, acțiune antibacteriană și antiinflamatorie (în formele de inflamație incipientă determină reducerea semnificativă a acesteia), accelerează procesul de vindecare.
Metoda este simplu de realizat, fiind nedureroasă pentru pacient.
Poate fi folosit și în cazul femeilor însărcinate deoarece nu afectează fătul, având acțiune strict locală (un cm pătrat).
Laserul dentar este indicat în:
- Alveolită – uneori după extracția dentară la 2-3 zile de la intervenția chirurgicală, poate să apară o durere la nivelul alveolei. Laserul accelerează vindecarea și diminuează durerea cu 50% după prima ședință.
- Perleșul sau zăbăluța – însoțește de regulă candidoza bucală.
- Dureri postanestezie – în anumite cazuri, după anestezie se instalează o durere la nivelul locului înțepăturii sau la nivelul obrazului.
- Afta bucală – este o leziune ulceroasă localizată la nivelul mucoasei bucale, foarte dureroasă. Are un contur bine delimitat, de culoare albicioasă. Reacționează bine la tratamentul cu laser, durerea diminuându-se din prima ședință.
- Cicatrici cheloide – apar în urma unor intervenții chirurgicale la nivelul feței. Există diferite tipuri de abces dentar care necesită executarea unor incizii la nivelul feței, având ca rezultat apariția acestor cicatrici.
- Cracmente sau contuzii ale articulației temporo-mandibulare – cracmentele sunt zgomote care se aud la deschiderea și închiderea gurii și sunt datorate relaxării ligamentelor temporo-mandibulare.
- Leziuni de decubit – apar la purtătorii de proteze noi.
- Gingivita microbiană – laserul are efect bactericid asupra germenilor microbieni responsabili de apariția ginigivitei.
- Herpesul – încă de la prima ședință rezultatele sunt vizibile. În primul rând dispare durerea, se diminuează tumefacția și evoluția herpesului este oprită, trecându-se direct la ultimul stadiu, cel de crustă.
- Hiperemia pulpară – durerea este diminuată prin reducerea edemului și a inflamației la nivelul pulpei dentare (nervului).
- Hipersensibilitatea dentinară (senzația de străpezire a dinților) este semnificativ ameliorată.
- Nevralgia de trigemen – durerea este mult diminuată.
- Papilita este o afecțiune a gingiei, debutează la nivelul papilei dentare care are un aspect plan, decapitat. Cu ajutorul laserului papila este refăcută, iar retracția osului este oprită.
- Periodontita – reprezintă inflamația și infecția osului parodontal și a ligamentelor alveolare, elemente cu rol în menținerea dintelui în alveolă. Poate apărea ca urmare a lărgirii spațiului parodontal, cu apariția pungilor parodontale și invadarea acestui spațiu cu agenți patogeni sau ca urmare a unei gangrene pulpare complicate cu parodontită apicală (granulom).
Tratamentul cu laser presupune iradierea canalului radicular şi a apexului dintelui. După terminarea tratamentului se constată dispariția inflamației, a exudatului și reducerea infecției la nivelul osului.
Radiologic, la trei luni de la administrarea tratamentului se constată o regenerare osoasă progresivă, zona de radiotransparență din jurul apexului fiind înlocuită de o zonă opacă, de os sănătos. - Mobilitatea dentară – În ceea ce privește mobilitatea dentară, se înregistrează o reducere graduală a acesteia, ducând treptat la reluarea funcției masticatorii. În urma tratamentului cu laser, examenul radiologic va arăta o regenerare osoasă progresivă.
Este important de precizat faptul că tratamentul cu laser dentar nu exclude celelalte mijloace terapeutice, fiind un adjuvant pentru orice medic care dorește să aibă rezultate cât mai bune și cât mai rapide pentru pacienții săi. Rezultatele sunt evidente de la prima ședință.
Sunt necesare 6-9 şedinţe la interval de 2 zile.
În afecțiunile părților moi sunt necesare 6 ședințe iar în afecțiuni ale părților dure 9 ședințe.
Contraindicații pentru terapia laser:
- Iradierea directă a ochilor – există posibilitatea deplasării retinei;
- Menstruație;
- Afecțiuni tumorale;
- Iradierea suprafețelor maligne și potențial canceroase;
- Iradierea pacienților cu implant situat în cohlee;
- Iradierea glandelor cu secreție internă;
- Pacient cu stări febrile;
- La pacienții cu epilepsie;
- Suprafața abdomenului în perioada de graviditate.
Laser dentar pret: cât costă tratamentul cu laser dentar Bucuresti
În tratamentele cu laser dentar Bucuresti prețurile variază între 50-250 lei/ședință, în funcție de afecțiunea tratată.
În tratamentul cu laser dentar al bolii parodontale sunt necesare între 6 și 9 ședințe, în funcție de gravitatea afecțiunii.
- Pentru gingivita simplă, gingivita supurativă și parodontita marginală cronică superficială sunt suficiente 6 ședinţe de tratament. Prețul este de 150 lei/arcadă/ședință.
- Pentru parodontita marginală cronică profundă sunt necesare 9 ședințe. Dacă ambele arcade sunt afectate prețul este 250 lei/ambele arcade/ședință.
- Pentru abces parodontal, pungă parodontală sau periodontita cauzată de o leziune endodontică prețul este 50 lei/dinte/ședință.