PROTEZA ACRILICA TOTALA
Proteza acrilica totala este o piesă protetică mobilă care înlocuiește o întreagă arcadă dentară.
Există situații când pacientul își pierde foarte repede toți dinții (boli parodontale, traumatisme, infecții dentare extinse) iar soluția de tratament cea mai rapidă este proteza dentară imediată postextracțional.
Proteza acrilică totală este recomandată pacienților care nu pot beneficia de implanturi din cauza unor factori locali sau generali.
Factorii locali pot fi boli ale mucoasei bucale sau oferta osoasă deficitară calitativă si cantitativă.
Dintre factorii generali amintim: boli metabolice (diabet), discrazii sanguine, boli de coagulare, hipertensine arterială decompensată, afecțiuni hepatice (hepatita C, ciroză hepatică), boli psihice.
Elementele componente pentru proteza acrilica totala sunt: baza protezei și un set de dinți prefabricați. Baza protezei este realizată din rășini acrilice iar dinții protezei pot fi din acrilat sau din compozit. Compozitul are câteva avantaje majore pentru pacient: imită fidel dinții naturali și rezistă bine în timp din punct de vedere al culorii și formei.
La pacienții care au suferit de bruxism este recomandat să se folosească dinți din acrilat, deoarece este un material mai moale și preia șocurile mai bine.
Proteza acrilica totala – realizarea (etape clinice și de laborator):
1. Amprenta preliminară – este prima etapă clinică și constă în înregistrarea câmpului protetic (gingie și părți moi) cu ajutorul unei linguri universale și a materialului de amprentă. Cel mai indicat material de amprentă este alginatul. Această amprentă va fi trimisă în laboratorul de tehnică dentară unde va fi turnat modelul de lucru. Pe acest model va fi confecționată lingura de amprentă individuală.
2. Amprenta finală sau funcțională – constă în adaptarea lingurii individuale pe câmpul protetic și amprentarea cu fidelitate a arcadei și a părților moi, fără a le deforma. Materialul folosit este un silicon special, care se mulează exact pe câmpul protetic.
Pe baza amprentei finale se va realiza modelul funcțional care ulterior va servi pentru confecționarea protezei totale acrilice. În acest sens amprenta finală trebuie să redea cu fidelitate toate reperele anatomice și funcționale din cavitatea bucală.
Pe modelul funcțional tehnicianul va realiza șablonul de ocluzie.
3. În această ședință se determină:
– relațiile intermaxilare cu ajutorul șablonului de ocluzie;
– nivelul și planul de ocluzie;
– dimensiunea verticală de ocluzie;
– linia mediană a feței;
-linia surâsului (marginea liberă a buzei superioare la un surâs normal);
– linia caninilor;
– culoarea dinților.
Toate aceste elemente ne vor ajuta să realizăm o proteză asemănătoare cu dentiția naturală a pacientului.
În acest sens se recomandă pacientului să aducă fotografii din perioada în care dantura era completă, eventual dacă are poze în care zâmbește pentru a vedea forma și dimensiunea dinților naturali.
4. Realizarea machetei este o etapă de laborator. Pe baza datelor înregistrate de medic în cabinet tehnicianul va realiza macheta viitoarei proteze acrilice totale. Alegerea și montarea dinților trebuie să țină seama de particularitățile pacientului pentru a se putea realiza o armonie dento-facială și dento-somatică. Dacă zona frontală trebuie să îndeplinească criterii estetice și fonetice, în zona laterală se va urmări obținerea unei eficiențe masticatorii maxime.
5. Proba machetei – În această etapă de tratament se urmărește adaptarea machetei viitoarei proteze în cavitatea bucală, stabilitatea și menținerea pe câmpul protetic, înălțimea etajului inferior al feței, închiderea gurii, forma, dimensiunea și culoarea dinților.
Dacă totul decurge bine, macheta va fi trimisă în laborator pentru a fi transformată în proteza acrilică totală definitivă.
6. Inserarea protezei dentare pe câmpul protetic este ultima etapă de tratament.
La purtătorii noi de proteză, prima lună este mai dificilă deoarece trebuie să învețe să vorbească corect cu protezele în gură, trebuie să învețe să mestece alimentele și nu în ultimul rând să zâmbească.
În primele zile este indicat ca pacientul să consume alimente de consistență moale pentru a se obișnui cu noua masticație. Apoi, încet, încet va diversifica alimentația. Dezavantajul principal îl reprezintă faptul că toate alimentele vor fi tăiate cu cuțitul, pacientul nu mai poate mușca din ele.
Pentru imbunătățirea fonației se recomandă ca pacientul să citească cu voce tare cam o oră pe zi timp de 3-4 zile.
Cabinetul Stomatologic Jollydent oferă soluţii complexe de tratament şi cosmetică dentară:
ENDODONŢIE
Endodonţia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor datorate pulpei, ţesutul moale situat în interiorul dintelui, cunoscut în limbaj laic sub denumirea de “nervul dintelui”. Tratamentul endodontic, prin curăţarea şi dezinfectarea canalelor radiculare, poate elimina pe termen lung infecţia.
ODONTOTERAPIE
Se ocupă cu tratamentul afecţiunilor substanţei dure dentare, de la carii simple şi defecte de smalţ până la complicaţii ce pot afecta şi alte structuri. Specialiştii noştri vă oferă tratamente moderne prin obturaţii fizionomice cu materiale biocompatibile de ultima generaţie şi tehnici avansate de lucru.
PROTETICĂ
În cazurile în care distrucţia coronară este foarte mare, se recomandă folosirea coroanelor de acoperire care pot fi confecţionate din diverse materiale: ceramic pe schelet metalic din aliaj de crom-nichel; crom-cobalt sau pe schelet de zirconiu.
Jollydent oferă soluţii complexe: proteză totală, proteză dentară permanentă, proteză acrilică totală, proteza fixa dentara, proteză pe implanturi.
CHIRURGIE
Include toate tratamentele chirurgicale limitate la nivelul cavităţii orale:
– extracţii dentare;
– premolarizari;
– rezecţii apicale;
– gingivoplastii;
– frenotomii.
Parodonţiul este ţesutul care leagă dintele de alveola dentară.
El are rol de a menţine dintele în alveola şi de a amortize forţele masticatoare. Parodonţiul este format din două zone:
– parodonţiul marginal;
– parodonţiul apic.
ORTODONŢIE
Scopul acestei discipline este de a obţine “dinţi drepţi” cu ajutorul aparatelor ortodontice fixe sau mobile.Cel mai adesea medicul ortodont tratează înghesuiri dentare, dar mai sunt şi alte situaţii posibile:
– angrenaje inverse;
– proalveolodontie (dinţi mai în faţă decât poziţia normală);
– retroalveolodontie (dinţi mai în spate decât poziţia normală).
IMPLANTOLOGIE
Implantul dentar poate înlocui cu succes un dinte sau mai mulţi dinţi absenţi de pe arcadă. Tratamentul prin implant dentar se face în două etape:
– etapa chirurgicală, în care se înserează implantul propriu-zis în os;
– etapa protetică, în care se ataşează partea coronară a implantului.
LASER DENTAR
Face parte din dotările de vârf ale clinicii noastre şi este utilizat cu succes în toate actele terapeutice efectuate de specialiştii noştri.
– intervenţii chirurgicale, implantologie, tratament de canal, parodontologie, tratamente pentru reducerea durerii şi vindecare rapidă.
În practica de zi cu zi, Jollydent şi-a construit un sistem de valori orientate către pacient şi nevoile sale:
– pacientul va fi întotdeauna în centrul atenției;
– planul de tratament este personalizat;
– găsim soluții de tratament la orice problemă stomatologică;
– prețuim timpul dvs , de aceea timpul petrecut în sala de așteptare este între zero și zece minute;
– atmosfera în cabinet este una prietenoasă, pacientul ascultă muzică, copiii pot urmări desene animate pe un ecran special amenajat.