PROTEZA PE IMPLANTURI

Proteza pe patru implanturi, maxilar superior
Supraproteza pe două implanturi, maxilar inferior

Odată cu edentaţia (pierderea) totală sau parțială a dinților pacientul începe să se gândească la o formă de protezare cât mai apropiată de a dinților naturali. Edentația totală maxilară poate fi rezolvată cu ajutorul protezelor dentare. Acestea pot fi mobile sau fixe. Proteza dentară este un dispozitiv medical unic, personalizat, realizat în scopul refacerii anatomiei dento-faciale, restaurării integrității arcadelor dentare și a funcțiilor fiziologice: masticație, fonație, respirație, gust.

Proteza dentară mobilă ii sperie pe mulți pacienți. Trecerea de la o dantură fixă la una mobilă este greu de acceptat și suportat, uneori chiar deloc. Protezele totale mobile sunt cele clasice, care sunt menținute pe arcada dentară prin succiune iar cele fixe Overdentures sau Snap-on-dentures sunt protezele menținute pe arcada dentară cu ajutorul implanturilor: proteza pe implanturi.

Proteza pe implanturi: obiective urmărite pentru a fi funcţională

proteza pe implanturi

1. Stabilitatea: Stabilitatea protezei este fundamentală. O proteză instabilă în gură nu este o proteză funcțională, masticația va fi dificilă, fonația incorectă, respirația îngreunată. Sprijinul este mixt atât pe implanturi cât și pe gingii. Acest tip de proteză oferă un confort sporit față de proteza mobilă clasică chiar dacă designul este asemănător. O proteză corect realizată are ca rezultat creșterea calității vieții, imbunătățirea stării de sănătate, imbunătățirea fizionomiei, reintegrarea socială în cele mai multe cazuri.

2. Menținerea pe câmpul protetic (nu cade din gură în timpul vorbirii sau  strănutatului datorită sistemelor speciale de retenție: locatori și O-ringuri): Menținerea sau fixarea protezei nu depinde de piesa protetică în sine, ci de câmpul protetic al pacientului. Proteza dentară ancorată pe implanturi va depinde în totalitate de osteointegrarea implanturilor. Tipul de proteză este individualizat pentru fiecare pacient în parte. Sunt mai multi factori de care se va ține cont în stabilirea unui plan de tratament corect: sănătate, confort, eficiență, preț.

3. Restabilirea funcției masticatorii: Masticația este mult mai eficientă, alimentele sunt fărmițate și mai usor înghițite și digerate, gustul este redobândit. Se știe că papilele gustative sunt distribuite astfel: la vârful limbii cele pentru dulce, la baza limbii amar, la mijlocul limbii iute iar pe părțile laterale acru și sărat. Odată cu dispariția dinților dispare și gustul deoarece bolul alimentar nu mai este mestecat și plimbat prin toată gura  ci este inghițit aproape nemestecat.

4. Fonația: Restabilirea în totalitate a fonației prin apariția dinților pe arcadă.

5. Fizionomia și estetica sunt mult îmbunătățite, proteza pe implanturi imitând perfect dinții naturali.

Fiind o piesă mobilizabilă, adică poate fi îndepărtată de către pacient ori de câte ori este nevoie, proteza pe implanturi oferă posibilitatea menținerii unei bune igiene orale, atât la nivelul protezei cât și la nivelul gâtului implantului, zona unde se acumulează placa bacteriană și tartru.

Necesitatea implanturilor

implanturi toronto

La maxilarul superior menținerea protezei pe câmpul protetic este mai bună, fiind asigurată de suprafața osoasă mare, bolta palatină. Între baza protezei și bolta palatină apare fenomenul de succiune, care lipește proteza ca o ventuză. La mandibulă lucrurile stau diferit deoarece suprafața osoasă este mai mică. Proteza dentară nu are stabilitate foarte bună pentru că este mobilizată de limbă, obraji și planșeul bucal. Toate aceste probleme pot fi rezolvate în funcție de situația clinică, prin implanturi si sisteme speciale de retenție.

Proteza mandibulară poate fi stabilizată pe minimum două implanturi, iar proteza maxilară pe cel puțin patru.

Pentru pacienții cu atrofii osoase mai avansate există disponibilitatea de mini-implanturi (implanturi cu diametru redus) care se folosesc cu scopul de a stabiliza protezele dentare mobile.

Proteza pe implanturi concept Overdenture este ancorată pe implanturi standard.

Proteza pe implanturi concept Snap-on-denture este ancorată pe mini-implanturi.

În general este de preferat să fie folosite implanturi standard ori de câte ori este posibil. Implanturile standard sunt confecționate din 2 bucăți, șurubul care se introduce în os și atașamentul cu bilă, partea exterioară de care se va atașa proteza. Deoarece implanturile standard au un diametru mai mare de 3 milimetri, ele pot prelua o forță masticatorie mai mare și oferă o stabilitate terțiară pe termen lung.

Mini-implanturile sunt confecționate dintr-o singură bucată, șurub și bila. Diametrul lor este sub 3 milimetri. Se folosesc în situații extreme când condițiile locale (atrofia severă a osului) nu permit inserarea unui implant standard.

Utilizarea atașamentelor cu bilă asigură o retenție superioară, acționează ca un amortizor de șoc și redirecționează stresul mecanic.

proteza-pe-implanturi-overdenture

Inserarea implanturilor dentare trebuie să țină cont de contraindicațiile locale:

 • Igiena bucală deficitară
 • Resturi radiculare în grosimea crestei alveolare
 • Neoplasme maxilare
 • Afecțiuni ale mucoasei bucale
 • Oferta osoasa deficitară calitativă și cantitativă

Dacă aceste condiții locale nu sunt îndeplinite, pacientul va beneficia doar de proteze totale clasice sau, dacă situația financiară îi permite, implanturi zigomatice „QuadZygoma” și implanturi pterigoidiene.

Igiena bucală deficitară poate deveni contraindicație absolută dacă pacientul nu își schimbă comportamentul. Pacienții care zeci de ani nu au avut grijă de dinții lor naturali nu vor avea grijă nici de implanturi. Este o chestiune de timp până când aceștia se vor întoarce cu probleme cum ar fi peri-implantita sau mobilitatea implantului.

Oferta osoasă calitativă se referă la densitatea osului care va fi masurată cu ajutorul CBCT-ului. Cantitatea osoasă înseamnă dimensiunea verticală și orizontală osoasă, evidențiată de CBCT.

Cercetările de specialitate au stabilit faptul că pentru a menține un perete osos vestibular și țesuturile periimplantare sănătoase, un implant trebuie să aibă cel puțin 2 mm de os în jurul său. Designul implantului este unul dintre elementele fundamentale care influențează stabilitatea primară a implantului și capacitatea lui de a susține încărcarea în timpul osteointegrării și după osteointegrare.

Osteointegrarea devine posibilă prin punerea în repaus a implantului, încărcarea lui făcându-se după câteva luni (3 luni la mandibulă și 6 luni la maxilar). Succesul acestei tehnici este asigurat de planificarea preoperatorie, care reprezintă un instrument util pentru asigurarea inserării corecte a implantului.

Planificarea preoperatorie cuprinde un set de analize medicale, CBCT de înaltă rezoluție deoarece structura osoasă trebuie analizată în așa fel încât să se poată realiza implanturi cât mai multe și cu dimensiuni cât mai mari, simulare implant.

Analizele necesare pentru inserarea implantului:

 1. Hemoleucograma
 2. Coagulograma
 3. Fibrinogen, VSH, Uree, Creatinină, Acid Uric, Bilirubină
 4. Colesterol, TGP, TGO,
 5. Calciu
 6. Glicemie
 7. Sumar urină
 8. Proteina C reactivă – măsurată
 9. Test serologic depistare anticorpi VHB, VHC

proteza pe implanturi: locator F-TX

Un alt element care contribuie la succesul inserării imediate a implantului îl reprezintă utilizarea factorilor de creştere. Primele celule care apar pe suprafața  implantului după inserare sunt celulele sanguine, trombocitele, monocitele, granulocitele polimorfonucleare. În acest sens este utilizată membrana A-PRF (Platelet Rich Fibrin) care este o membrană gelatinoasă obținută din sângele pacientului, prin centrifugare. Membrana PRF are un conținut bogat în trombocite, proteine de legare și factori de creștere care accelerează și stabilizează procesul de vindecare.

Membrana PRF reduce inflamația, diminuează durerea, scade timpul de vindecare, contribuie la refacerea naturală a gingiei.

Etape clinice de tratament

1. Etapa chirurgicală:

Anterior etapei chirurgicale se confecționează o proteza acrilica totala pe care pacientul o va purta pe toată perioada tratamentului. După inserarea implanturilor aceasta va fi căptușită cu un material moale, rezilient, care va proteja implanturile și mucoasa gingivală.

 • pacientul este monitorizat, îi este măsurată tensiunea arterială, pulsul și nivelul de oxigen din sânge.
 • urmează recoltarea sângelui din venă pentru obținerea membranei PRF
 • anestezia locală
 • incizia crestei alveolare
 • realizarea sitului implantului
 • inserarea implantului,
 • aplicarea membrane PRF
 • sutura cu fire neresorbabile.

După etapa chirurgicală urmează terapia cu laser, care are rol antiedematos  și antiinflamtor, reduce durerea cu 50% din prima ședință și accelerează procesul de vindecare. Sunt necesare 6 ședințe de laserterapie. Concomitent cu terapia laser pacientul va urma și un tratament medicamentos cu antibiotice și antiinflamatorii. Datorită terapiei laser pacientul nu se va umfla, nu se va învineți, nu va avea dureri.

După 7-10 zile de la intervenția chirurgicală se scot firele.

2. Etapa protetică:

După perioada de osteointegrare a implanturilor (3-6 luni) urmează protezarea definitivă:

 • Amprenta preliminară
 • Amprenta în lingura individuală
 • Înregistrarea ocluziei
 • Proba machetei viitoarei proteze
 • Fixarea protezei în cavitatea bucală cu ajutorul locatorilor sau O-ringurilor.

Proteza dentară este compusă din: baza protezei, realizată din rășini compozite și dinții care pot fi din acrilat sau compozit. În baza protezei se vor insera housingurile sau O-ringurile, care sunt sistemele special de susținere ale protezei.

Cât costă proteza pe implanturi?

 • Proteza provizorie = 150 euro
 • Implant dentar standard = 500 euro/buc
 • Membrana PRF = 100 euro
 • Terapie laser = 100 euro/ 6 şedinţe
 • Proteza dentară definitivă = 650 euro

Recomandări pentru purtătorii de proteze:

 1. Protezele sunt casante, trebuie manevrate cu atenţie!
 2. Curăţarea protezei se face deasupra chiuvetei pline cu apă.
 3. Proteza se poate sparge dacă se loveşte de suprafeţe dure!
 4. Nu se foloseşte apă fierbinte pentru curăţarea protezei sau hidratararea ei.
 5. Proteza nu se “opăreşte” pentru dezinfectare!
 6. O data pe lună se folosesc pastile efervescente Corega pentru îndepărtarea tartrului.
 7. Proteza se spală cu periuţa de dinţi şi pastă.
 8. Cu o altă periuţă se curăţă gingiile, limba şi cerul gurii.
 9. O dată pe an pacientul va reveni la control pentru igienizare (detartraj în jurul gâtului implantului) și mentenanță (înlocuirea garniturii de teflon).

Proteza dentară nu se poate înghiți, pot fi înghițite mici fragmente din proteză sau dinți de pe proteză care s-au fracturat accidental în timpul masticației. Odată ajuns în stomac acest fragment va trece prin tubul digestiv și va fi eliminat pe cale naturală.

Consideraţi că aveţi nevoie de o proteza pe implanturi?

Cabinetul Stomatologic Jollydent oferă soluţii complexe de tratament şi cosmetică dentară:

ENDODONŢIE
Endodonţia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor datorate pulpei, ţesutul moale situat în interiorul dintelui, cunoscut în limbaj laic sub denumirea de “nervul dintelui”. Tratamentul endodontic, prin curăţarea şi dezinfectarea canalelor radiculare, poate elimina pe termen lung infecţia.

ODONTOTERAPIE
Se ocupă cu tratamentul afecţiunilor substanţei dure dentare, de la carii simple şi defecte de smalţ până la complicaţii ce pot afecta şi alte structuri. Specialiştii noştri vă oferă tratamente moderne prin obturaţii fizionomice cu materiale biocompatibile de ultima generaţie şi tehnici avansate de lucru.

PROTETICĂ
În cazurile în care distrucţia coronară este foarte mare, se recomandă folosirea coroanelor de acoperire care pot fi confecţionate din diverse materiale: ceramic pe schelet metalic din aliaj de crom-nichel; crom-cobalt sau pe schelet de zirconiu.
Jollydent oferă soluţii complexe: proteză totală, proteză dentară permanentă, proteză acrilică totală, proteza fixa dentara, proteză pe implanturi.

CHIRURGIE
Include toate tratamentele chirurgicale limitate la nivelul cavităţii orale:
– extracţii dentare;
– premolarizari;
– rezecţii apicale;
– gingivoplastii;
– frenotomii.

PARODONTOLOGIE
Parodonţiul este ţesutul care leagă dintele de alveola dentară.
El are rol de a menţine dintele în alveola şi de a amortize forţele masticatoare. Parodonţiul este format din două zone:
– parodonţiul marginal;
– parodonţiul apic.

ORTODONŢIE
Scopul acestei discipline este de a obţine “dinţi drepţi” cu ajutorul aparatelor ortodontice fixe sau mobile.Cel mai adesea medicul ortodont tratează înghesuiri dentare, dar mai sunt şi alte situaţii posibile:
– angrenaje inverse;
– proalveolodontie (dinţi mai în faţă decât poziţia normală);
– retroalveolodontie (dinţi mai în spate decât poziţia normală).

IMPLANTOLOGIE
Implantul dentar poate înlocui cu succes un dinte sau mai mulţi dinţi absenţi de pe arcadă. Tratamentul prin implant dentar se face în două etape:
– etapa chirurgicală, în care se înserează implantul propriu-zis în os;
– etapa protetică, în care se ataşează partea coronară a implantului.

LASER DENTAR
Face parte din dotările de vârf ale clinicii noastre şi este utilizat cu succes în toate actele terapeutice efectuate de specialiştii noştri.
– intervenţii chirurgicale, implantologie, tratament de canal, parodontologie, tratamente pentru reducerea durerii şi vindecare rapidă.

În practica de zi cu zi, Jollydent şi-a construit un sistem de valori orientate către pacient şi nevoile sale:

– pacientul va fi întotdeauna în centrul atenției;
– planul de tratament este personalizat;
– găsim soluții de tratament la orice problemă stomatologică;
– prețuim timpul dvs , de aceea timpul petrecut în sala de așteptare este între zero și zece minute;
– atmosfera în cabinet este una prietenoasă, pacientul ascultă muzică, copiii pot urmări desene animate pe un ecran special amenajat.