PROTEZA PE IMPLANTURI

Odată cu pierderea totală sau parțială a dinților pacientul începe să se gândească la o formă de protezare cât mai apropiată de a dinților naturali. Proteza dentară este un dispozitiv medical unic, personalizat, realizat în scopul refacerii anatomiei dento-faciale, restaurării integrității arcadelor dentare și a funcțiilor fiziologice: masticație, fonație, respirație, gust.

Edentația totală a uneia sau a ambelor arcade dentare poate fi restaurată fie cu proteze convenționale (proteza acrilică totală), fie se pot utiliza implanturi pentru a ajuta la realizarea unor lucrări dentare detașabile (supraproteza) sau fixe (puntea dentară fixă cimentată sau înșurubată).

Protezele totale mobile sunt cele clasice, care sunt menținute pe arcada dentară prin succiune, iar cele fixe Overdentures sau Snap-on-dentures sunt protezele menținute pe arcada dentară cu ajutorul implanturilor.

Proteza dentară mobilă ii sperie pe mulți pacienți. Trecerea de la o dantură fixă la una mobilă este greu de acceptat și suportat, uneori chiar deloc.

O proteză dentară fixă este dorința tuturor pacienților ce suferă de o lipsă totală sau parțială a dinților.

Obiective urmărite la realizarea unei proteze dentare pentru a fi funcțională

  1. Stabilitatea: Stabilitatea protezei este fundamentală. O proteză instabilă în gură nu este o proteză funcțională, masticația va fi dificilă, fonația incorectă, respirația îngreunată. O proteză corect realizată are ca rezultat creșterea calității vieții, imbunătățirea stării de sănătate, imbunătățirea fizionomiei, reintegrarea socială în cele mai multe cazuri.
  2. Menținerea pe câmpul protetic: Menținerea sau fixarea protezei nu depinde de piesa protetică în sine, ci de câmpul protetic al pacientului. Proteza dentară ancorată pe implanturi va depinde în totalitate de integrarea în os a implanturilor. Tipul de proteză este individualizat pentru fiecare pacient în parte. Sunt mai mulți factori de care se va ține cont în stabilirea unui plan de tratament corect: sănătate, confort, eficiență, preț.
  3. Restabilirea funcției masticatorii: Se știe că papilele gustative sunt distribuite astfel: la vârful limbii cele pentru dulce, la baza limbii amar, la mijlocul limbii iute iar pe părțile laterale acru și sărat. Odată cu dispariția dinților dispare și gustul deoarece bolul alimentar nu mai este mestecat și plimbat prin toată gura ci este înghițit aproape nemestecat. O proteză bună va rezolva această problemă: masticația este mult mai eficientă, alimentele sunt fărâmițate și mai ușor înghițite și digerate, gustul este redobândit.
  4. Fonația (vorbirea, pronunția cuvintelor): Restabilirea în totalitate a fonației prin apariția dinților pe arcadă.
  5. Fizionomia și estetica feței sunt mult îmbunătățite.

Avantajele protezei dentare pe implanturi:

Stabilitate – sprijinul este mixt atât pe implanturi cât și pe gingii. Acest tip de proteză oferă un confort sporit față de proteza mobilă clasică chiar dacă designul este asemănător.

Menținere pe câmpul protetic – nu cade din gură în timpul vorbirii sau strănutatului datorită sistemelor speciale de retenție: locatori și O-ringuri.

Estetica foarte bună – imită perfect dinții naturali

Masticația – proteza ancorată pe implanturi crește forța masticatorie, îmbunătățind astfel masticația, resorbția osoasă este minimă în comparație cu protezele clasice.

Fonația este restabilită in totalitate.

Fiind o piesă mobilizabilă, adică poate fi îndepărtată de către pacient ori de câte ori este nevoie, oferă posibilitatea menținerii unei bune igiene orale, atât la nivelul protezei cât și la nivelul gâtului implantului, zona unde se acumulează placa bacteriană și tartru.

Managementul pacientului edentat

Cea mai bună soluție de tratament se alege in funcție de:

  • Forma arcadei, mandibula putând avea forma literei U sau V
  • Densitatea osoasă, mandibula fiind de două ori mai densă decât maxilarul
  • Gradul de resorbție al osului
  • DVO: distanța dintre cele două arcade
  • Vârsta pacientului

Supraproteza la maxilar

La maxilarul superior menținerea unei proteze convenționale pe câmpul protetic este mai bună, fiind asigurată de suprafața osoasă mare, bolta palatină. Între baza protezei și bolta palatină apare fenomenul de succiune, care lipește proteza ca o ventuză.

Există și două opțiuni protetice pe implanturi:

  • proteza fixă cimentată sau înșurubată
  • supraproteza pe patru implanturi. Pe patru implanturi se poate construi o supraproteză neconsolidată, ce utilizează sisteme de retenție unice, sau se poate opta pentru o supraproteză consolidată cu bară. La supraproteza cu bară implanturile nu trebuie sa fie plasate simentric. Implanturile maxilare consolidate cu bară sunt indicate în restaurarea unui spațiu vertical mai mare (minim 11 mm) iar implanturile neconsolidate necesită un spațiu vertical mai mic (7 mm).

În concluzie, implanturile neconsolidate sunt recomandate pentru cazurile de resobție minimă a crestei edentate, iar barele sunt utilizate în resorbții moderate sau avansate.

Supraproteza la mandibulă

La mandibulă lucrurile stau diferit, deoarece suprafața osoasă este mai mică. Proteza dentară nu are stabilitate foarte bună pentru că este mobilizată de limbă, obraji și planșeul bucal. Toate aceste probleme pot fi rezolvate în funcție de situația clinică, prin implanturi si sisteme speciale de retenție.

Pentru a restaura o mandibulă edentată total sunt disponibile trei opțiuni:

  • proteza acrilică totală;
  • supraproteza (mobilizabilă) susținută pe două sau mai multe implanturi;
  • puntea fixă cimentată sau înșurubată pe implanturi.

Alegerea planului de tratament în funcție de forma arcadei

  1. Mandibula în forma literei V

În această situație este indicat să se insereze trei implanturi pentru a preveni bascularea protezei.

Cele trei implanturi vor fi unite printr-o bară, care are rol de a conecta și solidariza implanturile. O supraproteză cu bară funcționează rigid, asemeni unei punți fixe.

  1. Mandibula în forma literei U

La pacienții cu arcada în forma literei U se pot insera doar două implanturi.

Aceste implanturi pot fi solidarizate între ele cu o bară sau pot fi protezate neconsolidat.

La aceste implanturi neconsolidate poate fi atașată o proteză cu diferite sisteme de atașament pentru a-i asigura retenția. Utilizarea atașamentelor cu bilă sau de tip Locator asigură o retenție superioară, acționează ca un amortizor de șoc și redirecționează stresul mecanic.

Consolidarea implanturilor se face prin bara Dolder care face conexiunea între implanturi și este o piesă confecționată de către tehnicianul dentar în laborator. Sistemul de prindere al barei pe implanturi este prin înșurubare.

Supraproteza pe bară Dolder prezintă următoarele avantaje față de proteza pe capse:

  • solidarizează implanturile;
  • forțele masticatorii sunt repartizate uniform pe toate implanturile;
  • inserția și dezinserția protezei este mult mai ușoară;
  • stabilitatea este mult crescută, proteza nu se deplasează în plan orizontal;
  • retenția îmbunătățită, rezistența la mișcarea de rotație.

Pentru pacienții cu atrofii osoase mai avansate există disponibilitatea de mini-implanturi (implanturi cu diametru redus) care se folosesc cu scopul de a stabiliza protezele dentare mobile.

Proteza dentară concept Overdenture este ancorată pe implanturi standard; proteza dentară concept Snap-on-denture este ancorată pe mini-implanturi.

În general este de preferat să fie folosite implanturi standard ori de câte ori este posibil.

Implanturile standard sunt confecționate din 2 bucăți, șurubul care se introduce în os și atașamentul cu bilă, partea exterioară de care se va atașa proteza. Deoarece implanturile standard au un diametru mai mare de 3 milimetri, ele pot prelua o forță masticatorie mai mare și oferă o stabilitate terțiară pe termen lung.

Mini-implanturile sunt confecționate dintr-o singură bucată, șurub și bilă. Diametrul lor este sub 3 milimetri. Se folosesc în situații extreme când condițiile locale (atrofia severă a osului) nu permit inserarea unui implant standard.

Inserarea implanturilor dentare trebuie să țină cont de contraindicațiile locale:

  • igiena bucală deficitară;
    Igiena bucală deficitară poate deveni contraindicație absolută dacă pacientul nu își schimbă comportamentul. Pacienții care zeci de ani nu au avut grijă de dinții lor naturali nu vor avea grijă nici de proteza pe implanturi. Este o chestiune de timp până când aceștia se vor întoarce cu probleme cum ar fi peri-implantita sau mobilitatea implantului
  • resturi radiculare în grosimea crestei alveolare;
  • neoplasme maxilare;
  • afecțiuni ale mucoasei bucale;
  • oferta osoasă deficitară calitativă și cantitativă.
    Oferta osoasă calitativă se referă la densitatea osului care va fi măsurată cu ajutorul CBCT-ului (Computerul Tomograf cu Fascicul Conic este o tehnologie de ultimă generaţie ce permite vizualizarea în plan tridimensional a zonelor scanate). Cantitatea osoasă înseamnă dimensiunea verticală și orizontală osoasă, evidențiată de CBCT.

Dacă aceste condiții locale nu sunt îndeplinite, pacientul va beneficia doar de proteze totale clasice sau, dacă situația financiară îi permite, implanturi zigomatice ”QuadZygoma” și implanturi pterigoidiene.

Cercetările de specialitate au stabilit faptul că, pentru a menține un perete osos vestibular și țesuturile periimplantare sănătoase, un implant trebuie să aibă cel puțin 2 mm de os în jurul său. Designul implantului este unul dintre elementele fundamentale care influențează stabilitatea primară a implantului și capacitatea lui de a susține încărcarea în timpul osteointegrării și după osteointegrare.

Osteointegrarea devine posibilă prin punerea în repaus a implantului, încărcarea lui făcându-se după câteva luni (3 luni la mandibulă și 6 luni la maxilar).

Succesul acestei tehnici este asigurat de planificarea preoperatorie care reprezintă un instrument util pentru asigurarea inserării corecte a implantului.

Planificarea preoperatorie cuprinde

  • un set de analize medicale;
  • CBCT de înaltă rezoluție deoarece structura osoasă trebuie analizată în așa fel încât să se poată realiza implanturi cât mai multe și cu dimensiuni cât mai mari;
  • simulare implant.

Analize necesare inserare implant:

  1. Hemoleucograma
  2. Coagulograma
  3. Fibrinogen, VSH, Uree, Creatinină, Acid Uric, Bilirubină
  4. Colesterol, TGP, TGO,
  5. Calciu
  6. Glicemie
  7. Sumar urină
  8. Proteina C reactivă – măsurată
  9. Test serologic depistare anticorpi VHB, VHC

Un alt element care contribuie la succesul inserării imediate a implantului îl reprezintă utilizarea factorilor de creștere. Primele celule care apar pe suprafața implantului după inserare sunt celulele sanguine, trombocitele, monocitele, granulocitele polimorfonucleare. În acest sens este utilizată membrana A-PRF (Platelet Rich Fibrin), care este o membrană gelatinoasă obținută din sângele pacientului prin centrifugare. Membrana PRF are un conținut bogat în trombocite, proteine de legare și factori de creștere care accelerează și stabilizează procesul de vindecare.

Membrana PRF reduce inflamația, diminuează durerea, scade timpul de vindecare, contribuie la refacerea naturală a gingiei.

Etape clinice de tratament

  1. Etapa chirurgicală:
  • pacientul este monitorizat, îi este măsurată tensiunea arterială, pulsul și nivelul de oxigen din sânge;
  • urmează recoltarea sângelui din venă pentru obținerea membranei PRF;
  • anestezia locală;
  • incizia crestei alveolare;
  • realizarea sitului implantului;
  • inserarea implantului;
  • aplicarea membranei PRF;
  • sutura cu fire neresorbabile.

După etapa chirurgicală urmează terapia cu laser, care are rol antiedematos și antiinflamator, reduce durerea cu 50% din prima ședință și accelerează procesul de vindecare. Sunt necesare 6 ședințe de laserterapie. Concomitent cu terapia laser pacientul va urma și un tratament medicamentos cu antibiotice și antiinflamatorii. Datorită terapiei laser, pacientul nu se va umfla, nu se va învineți, nu va avea dureri.

După 7-10 zile de la intervenția chirurgicală se scot firele.

Anterior etapei chirurgicale se confecționează o proteză totală acrilică pe care pacientul o va purta pe toată perioada tratamentului. După inserarea implanturilor, aceasta va fi căptușită cu un material moale, rezilient, care va proteja implanturile și mucoasa gingivală.

  1. Etapa protetică:

După perioada de osteointegrare a implanturilor (3-6 luni) urmează protezarea definitivă:

  • amprenta preliminară;
  • amprenta în lingura individuală;
  • înregistrarea ocluziei;
  • proba machetei viitoarei proteze;
  • fixarea protezei în cavitatea bucală cu ajutorul locatorilor sau O-ringurilor.

Proteza dentară este compusă din:

  • baza protezei, realizată din rășini compozite;
  • dinții care pot fi din acrilat sau compozit;
  • sistemele retentive.

La protezele pe implanturi neconsolidate se vor insera housingurile sau O-ringurile, care sunt sistemele speciale de susținere a protezei, iar la proteza pe implanturi consolidată prin bară se vor atașa cleme Hader (elementele retentive).

Ce costuri presupune tratamentul?

  • Proteza provizorie = 150 euro
  • Membrana PRF = 100 euro
  • Terapie laser după inserarea implanturilor = 100 euro / 6 ședințe
  • Proteza dentară fixă la mandibulă (2 implanturi + proteza) = 1500 euro
  • Supraproteza „Overdenture” la mandibulă (3 implanturi + bară Dolder + proteză) = 3500 euro
  • Supraproteza “Overdenture” la mandibulă (4 implanturi + bară Dolder + proteză) = 4000 euro
  • Supraproteza “Overdenture” la maxilar (4 implanturi + bară Dolder + proteză) = 4000 euro

Recomandări pentru purtătorii de proteze:

  1. Protezele sunt casante, trebuie manevrate cu atenţie! Proteza se poate sparge dacă se loveste de suprafeţe dure;
  2. Curăţarea protezei se face deasupra chiuvetei plină cu apă;
  3. Proteza nu se “opărește” pentru dezinfectare! Nu se foloseşte apă fierbinte pentru curăţarea protezei sau hidratararea ei;
  4. dată pe lună se folosesc pastile efervescente Corega pentru indepărtarea tartrului;
  5. Proteza se spală cu periuţa de dinţi și pastă; cu o altă periuţă se curăță gingiile, limba şi cerul gurii

O dată pe an pacientul va reveni la control pentru igienizare (detartraj în jurul gâtului implantului) și mentenanță (înlocuirea garniturii de teflon).

Proteza dentară nu se poate înghiți, pot fi înghițite mici fragmente din proteză sau dinți de pe proteză care s-au fracturat accidental în timpul masticației. Odată ajuns în stomac acest fragment va trece prin tubul digestiv și va fi eliminat pe cale naturală.

Concluzie

Proteza pe implanturi reprezintă o componentă importantă a stomatologiei moderne.

Adesea este tratamentul de elecție pentru multe cazuri clinice.

Studiile arată că o supraproteză pe implanturi asigură supraviețuirea previzibilă a implanturilor și a protezei, stabilitate îmbunătățită, o bună funcționare și satisfacție ridicată a pacientului în comparație cu protezele convenționale mobilizabile.

Consideraţi că aveţi nevoie de o proteza pe implanturi?

Cabinetul Stomatologic Jollydent oferă soluţii complexe de tratament şi cosmetică dentară:

ENDODONŢIE
Endodonţia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor datorate pulpei, ţesutul moale situat în interiorul dintelui, cunoscut în limbaj laic sub denumirea de “nervul dintelui”. Tratamentul endodontic, prin curăţarea şi dezinfectarea canalelor radiculare, poate elimina pe termen lung infecţia.

ODONTOTERAPIE
Se ocupă cu tratamentul afecţiunilor substanţei dure dentare, de la carii simple şi defecte de smalţ până la complicaţii ce pot afecta şi alte structuri. Specialiştii noştri vă oferă tratamente moderne prin obturaţii fizionomice cu materiale biocompatibile de ultima generaţie şi tehnici avansate de lucru.

PROTETICĂ
În cazurile în care distrucţia coronară este foarte mare, se recomandă folosirea coroanelor de acoperire care pot fi confecţionate din diverse materiale: ceramic pe schelet metalic din aliaj de crom-nichel; crom-cobalt sau pe schelet de zirconiu.
Jollydent oferă soluţii complexe: proteză totală, proteză dentară permanentă, proteză acrilică totală, proteza fixa dentara, proteză pe implanturi.

CHIRURGIE
Include toate tratamentele chirurgicale limitate la nivelul cavităţii orale:
– extracţii dentare;
– premolarizari;
– rezecţii apicale;
– gingivoplastii;
– frenotomii.

PARODONTOLOGIE
Parodonţiul este ţesutul care leagă dintele de alveola dentară.
El are rol de a menţine dintele în alveola şi de a amortize forţele masticatoare. Parodonţiul este format din două zone:
– parodonţiul marginal;
– parodonţiul apic.

ORTODONŢIE
Scopul acestei discipline este de a obţine “dinţi drepţi” cu ajutorul aparatelor ortodontice fixe sau mobile.Cel mai adesea medicul ortodont tratează înghesuiri dentare, dar mai sunt şi alte situaţii posibile:
– angrenaje inverse;
– proalveolodontie (dinţi mai în faţă decât poziţia normală);
– retroalveolodontie (dinţi mai în spate decât poziţia normală).

IMPLANTOLOGIE
Implantul dentar poate înlocui cu succes un dinte sau mai mulţi dinţi absenţi de pe arcadă. Tratamentul prin implant dentar se face în două etape:
– etapa chirurgicală, în care se înserează implantul propriu-zis în os;
– etapa protetică, în care se ataşează partea coronară a implantului.

LASER DENTAR
Face parte din dotările de vârf ale clinicii noastre şi este utilizat cu succes în toate actele terapeutice efectuate de specialiştii noştri.
– intervenţii chirurgicale, implantologie, tratament de canal, parodontologie, tratamente pentru reducerea durerii şi vindecare rapidă.

În practica de zi cu zi, Jollydent şi-a construit un sistem de valori orientate către pacient şi nevoile sale:

– pacientul va fi întotdeauna în centrul atenției;
– planul de tratament este personalizat;
– găsim soluții de tratament la orice problemă stomatologică;
– prețuim timpul dvs , de aceea timpul petrecut în sala de așteptare este între zero și zece minute;
– atmosfera în cabinet este una prietenoasă, pacientul ascultă muzică, copiii pot urmări desene animate pe un ecran special amenajat.