PROTEZA TOTALA DENTARA
Proteza totala dentara mai este numită şi a treia dentiţie, deoarece ea imită aproape perfect dantura permanentă. Proteza totală înlocuieşte în totalitate dinţii naturali. Acest lucru este posibil acum deoarece stomatologia s-a dezvoltat foarte mult în ultimul deceniu. Medicii au acum la îndemână tehnici, materiale şi direcţii de tratament care nu erau posibile acum zece ani.
Există situaţii când pacientul rămâne foarte repede fără toţi dinţii (boli parodontale, traumatisme, infecţii dentare extinse), iar soluţia de tratament cea mai rapidă este proteza dentară imediată postextracţional.
Lipsa totală a dinților are efecte fizionomice și fiziologice. Înălțimea etajului inferior al feței, de la bărbie la nas, este menținută de prezența dinților, iar în lipsa acestora etajul inferior se prăbușește, șanțurile nazo-labiale se adâncesc, șanțul mento-labial devine pronunțat. Apar tulburări ale fonației. Din punct de vedere estetic faciesul devine mai bătrân cu 10 ani. Din punct de vedere fiziologic masticația nu mai poate fi efectuată.
Lipsa tuturor dinților duce la o selecție severă a alimentelor. Sunt eliminate din meniu cele dure, crocante; rămân doar cele moi, ușor de înghițit, care nu necesită mestecare și strivire. Sunt situații în care alimentele dure sunt ingerate aproape întregi, ceea ce obligă stomacul la un efort foarte mare pentru a le digera.
De aici și până la apariția unor afecțiuni generale mai e doar un pas. Ca într-un joc de domino, după afectarea stomacului urmează colonul, apoi rectul.
Proteza totala dentara este indicată în următoarele situații:
- La pacienții cu atrofii osoase severe unde inserarea implanturilor nu este posibilă;
- Pacienți cu multiple afecțiuni, cum ar fi hipertensiune arterială severă, diabet insulino-dependent; ciroză hepatică, discrazii sanguine; tumori locale;
- Pacienți cu boli sistemice grave;
- Dependenți de alcool sau tutun.
Proteza totală are următoarele avantaje:
- Îngrijire zilnică facilă;
- Înlocuirea defectelor de țesuturi moi în zonele estetice cu defecte mari;
- Costuri reduse;
- Refacerea conturului buzelor în defecte mari;
- Proteza dentară îmbunătățește masticația, fonația și fizionomia.
Dezavantaje:
- Instabilitate la proteza mandibulară;
- Acumulare de placă bacteriană pe proteză;
- Tulburări ale fonației și masticației;
- Rezorbție osoasă continuă.
Dezavantajele protezei totale dentare pot dispărea deoarece proteza poate deveni fixă în urmatoarele situații:
- prin inserarea de implanturi și în acest caz vorbim de proteza pe implanturi
- În situația în care pacientul mai are dinții canini sănătosi și aceștia pot fi folosiți ca elemente de ancorare și menținere a protezei, obținând proteza dentara fixa
Etapele clinice de realizare ale protezei dentare:
- Amprenta preliminară – necesară realizării lingurii individuale;
- Amprenta funcțională – folosind lingura individuală;
- Determinarea relațiilor intermaxilare cu ajutorul șablonului de ocluzie;
- Alegerea culorii, formei și dimensiunii dinților;
- Proba machetei;
- Inserarea protezei dentare pe câmpul protetic.
Proteza dentară are două elemente componente: baza protezei si dinții prefabricați.
Baza protezei este realizată din rășină acrilică, iar dinții sunt din acrilat sau compozit. Compozitul are câteva avantaje majore pentru pacient: imită fidel dinții naturali și rezistă bine în timp din punct de vedere al culorii și formei. La pacienții care au suferit de bruxism este recomandat să se folosească dinți din acrilat, deoarece este un material mai moale și preia șocurile mai bine.
La purtătorii noi de proteze exista o perioadă mai dificilă în prima lună, de adaptare la noua dantură, dar cu răbdare și perseverență se poate depăși acest inconvenient. În primele zile este indicat ca pacientul să consume alimente de consistență moale pentru a se obișnui cu noua masticație. Apoi, încet, încet va diversifica alimentația. Dezavantajul principal il reprezintă faptul ca toate alimentele vor fi tăiate cu cuțitul, pacientul nu mai poate mușca din ele.
Pentru îmbunătățirea fonației se recomandă ca pacientul să citească cu voce tare cam o oră pe zi timp de 3-4 zile.
Fizionomia va fi complet refăcută cu ajutorul protezelor. Acestea trebuie purtate în permanență în gură, nu se pun seara în paharul cu apă. Se scot din gură după masă și se spală apoi se așează din nou în gură.
Ce costuri presupune tratamentul?
Proteza totala dentara costă 1350 lei.
Cabinetul Stomatologic Jollydent oferă soluţii complexe de tratament şi cosmetică dentară:
ENDODONŢIE
Endodonţia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor datorate pulpei, ţesutul moale situat în interiorul dintelui, cunoscut în limbaj laic sub denumirea de “nervul dintelui”. Tratamentul endodontic, prin curăţarea şi dezinfectarea canalelor radiculare, poate elimina pe termen lung infecţia.
ODONTOTERAPIE
Se ocupă cu tratamentul afecţiunilor substanţei dure dentare, de la carii simple şi defecte de smalţ până la complicaţii ce pot afecta şi alte structuri. Specialiştii noştri vă oferă tratamente moderne prin obturaţii fizionomice cu materiale biocompatibile de ultima generaţie şi tehnici avansate de lucru.
PROTETICĂ
În cazurile în care distrucţia coronară este foarte mare, se recomandă folosirea coroanelor de acoperire care pot fi confecţionate din diverse materiale: ceramic pe schelet metalic din aliaj de crom-nichel; crom-cobalt sau pe schelet de zirconiu.
Jollydent oferă soluţii complexe: proteză totală, proteză dentară permanentă, proteză acrilică totală, proteză fixă, proteză pe implanturi.
CHIRURGIE
Include toate tratamentele chirurgicale limitate la nivelul cavităţii orale:
– extracţii dentare;
– premolarizari;
– rezecţii apicale;
– gingivoplastii;
– frenotomii.
Parodonţiul este ţesutul care leagă dintele de alveola dentară.
El are rol de a menţine dintele în alveola şi de a amortize forţele masticatoare. Parodonţiul este format din două zone:
– parodonţiul marginal;
– parodonţiul apic.
ORTODONŢIE
Scopul acestei discipline este de a obţine “dinţi drepţi” cu ajutorul aparatelor ortodontice fixe sau mobile.Cel mai adesea medicul ortodont tratează înghesuiri dentare, dar mai sunt şi alte situaţii posibile:
– angrenaje inverse;
– proalveolodontie (dinţi mai în faţă decât poziţia normală);
– retroalveolodontie (dinţi mai în spate decât poziţia normală).
IMPLANTOLOGIE
Implantul dentar poate înlocui cu succes un dinte sau mai mulţi dinţi absenţi de pe arcadă. Tratamentul prin implant dentar se face în două etape:
– etapa chirurgicală, în care se înserează implantul propriu-zis în os;
– etapa protetică, în care se ataşează partea coronară a implantului.
LASER DENTAR
Face parte din dotările de vârf ale clinicii noastre şi este utilizat cu succes în toate actele terapeutice efectuate de specialiştii noştri.
– intervenţii chirurgicale, implantologie, tratament de canal, parodontologie, tratamente pentru reducerea durerii şi vindecare rapidă.
În practica de zi cu zi, Jollydent şi-a construit un sistem de valori orientate către pacient şi nevoile sale:
– pacientul va fi întotdeauna în centrul atenției;
– planul de tratament este personalizat;
– găsim soluții de tratament la orice problemă stomatologică;
– prețuim timpul dvs , de aceea timpul petrecut în sala de așteptare este între zero și zece minute;
– atmosfera în cabinet este una prietenoasă, pacientul ascultă muzică, copiii pot urmări desene animate pe un ecran special amenajat.