Refacerea dramatică a fizionomiei feței prin corectarea protezei totale

O pacientă în vârstă de 67 de ani s-a prezentat la Jollydent nemulțumită de aspectul îmbătrânit al feței.

Examenul clinic a fost realizat de medicul protetician, care a observat că etajul inferior al feței era subdimensionat, de aici șanțurile feței foarte adânci, buza superioară nu se vedea, masticația era ineficientă.

Lipsa totală a dinților are efecte fizionomice, fiziologice și psihice.

Înălțimea etajului inferior al feței, de la bărbie la nas, este menținută de prezența dinților, iar în lipsa acestora etajul inferior se prăbușește, șanțul bărbiei devine pronunțat.

Apar tulburări ale vorbirii.

Din punct de vedere estetic, aspectul feței devine mai bătrân cu 10 ani.

Din punct de vedere fiziologic, masticația nu mai poate fi efectuată.

Lipsa tuturor dinților duce la o selecție dură a alimentelor. Sunt eliminate din meniu cele dure, crocante. Rămân doar cele moi, ușor de înghițit, care nu necesită mestecare și strivire ori în cel mai rău caz alimentele dure sunt ingerate aproape întregi, ceea ce obligă stomacul la un efort foarte mare pentru a le digera.

Conturul buzelor dispare, iar pentru femei acest lucru este foarte grav, ducând uneori la instalarea depresiei.

În urma examenului clinic, am ajuns la concluzia că trebuie refăcută proteza totală acrilică maxilară.

Am prezentat planul de tratament pacientei, aceasta l-a acceptat și l-a semnat. Fiind îndeplinite toate procedurile administrative s-a trecut la punerea în practică a planului de tratament.

Reușita în realizarea unei proteze dentare o reprezintă colaborarea medic- tehnician dentar. Datele clinice înregistrate în cabinet trebuie transmise corect și cât mai amănunțit tehnicianului dentar.

În cazul nostru, s-a constatat că la proteza veche greșeala a fost la înregistrarea DVO (dimensiunea verticală de ocluzie). DVO reprezintă starea de echilibru între mușchii ridicători și coborâtori ai mandibulei.

În cadrul acestei etape este foarte importantă colaborarea cu pacientul. Acesta trebuie să fie într-o stare de relaxare psihică totală, altfel riscă să strângă tare din gură și să modifice înalțimea șabloanelor de ocluzie.

Pe baza DVO s-a realizat macheta noii proteze, am înălțat etajul inferior al feței cu 5 mm. La proba machetei am urmărit mai multe aspecte: ocluzia, fizionomia, conturul buzelor. Pacienta a fost foarte încântată de noua proteză, nu am retușat nimic la machetă. După câteva zile a venit proteza definitivă și am inserat-o pe câmpul protetic.

O mare dorință a pacientei a fost să-i putem reface zâmbetul din tinerețe; a venit și cu o poză. Am reușit să îi indeplinim această dorință, iar pacienta a fost profund impresionată (mai ales că acum se putea da cu ruj pe buze).

Faptul că am reușit să îi redăm zâmbetul din tinerețe a fost o motivație foarte importantă de a se obișnui cu noua proteză.

Pacienta a plecat foarte fericită deoarece la Jollydent a găsit o echipă primitoare, empatică, foarte bine pregătită din punct de vedere profesional și înarmată cu multă răbdare.