Refacerea țesutului osos cu ajutorul membranelor PRF

Un pacient în vârstă de 57 de ani s-a prezentat la Cabinetul stomatologic Jollydent în primul rând din cauza durerilor foarte mari pe care le avea la nivelul dinților, lipsa masticației și aspectul inestetic al dinților din zona frontală mandibulară.

La examenul clinic s-a observat că pacientul avea la mandibulă în zona frontală o punte dentară veche de aproape 20 de ani. Radiografia panoramică a evidențiat multiple infecții la nivelul dinților stâlpi, și prezența unui chist cu diametru de un centimetru în ramul mandibular.

Dorința lui era să scape de dureri în primul rând și apoi să poată mânca. Aspectul estetic era pe ultimul loc.

Examenul clinic a fost realizat de medicul stomatolog generalist.

Pe baza examenului clinic și al radiografiilor dentare a fost realizat planul de tratament de echipa: chirurg, protetician și tehnician.

Planul de tratament întocmit a fost complex:

  • în prima etapă se vor face extracțiile dentare cu prezervarea alveolei folosind membrane PRF
  • a doua etapă este protezarea provizorie cu o proteză acrilică totală.
    Proteza acrilică totală are rol de conformator al crestei alveolare, rol în masticație, fonație și estetică.
  • A treia etapă este inserarea implanturilor dentare și protezarea definitivă.

După ce am prezentat planul de tratament pacientului, iar acesta a acceptat, a urmat partea administrativă care presupune semnarea planului și a devizului. Tratamentul este individualizat pentru fiecare pacient în parte, de aceea și costurile diferă de la un pacient la altul.

Fiind îndeplinite toate procedurile administrative s-a trecut la punerea în practică a planului de tratament.

În prima etapă s-au tratat urgențele, respectiv eliminarea durerii, principalul motiv care l-a adus pe pacient la cabinetul nostru. Am efectuat extracțiile dentare, îndepărtarea chistului și prezervarea alveolei cu membrane PRF. Prezervarea alveolei este necesară pentru a obține os în vederea inserării implanturilor dentare pe viitor.

Noile tehnologii cum ar fi CBCT (tomografie computerizată cu fascicul conic) ne ajută mult în planificarea preoperatorie.

Planificarea preoperatorie reprezintă un instrument util pentru asigurarea unei inserări corecte a implantului. Abordările chirurgicale mai conservatoare produc mai puțină inflamație postoperatorie, favorizând un grad mai mare de acceptare a pacientului.

Primele celule care apar pe suprafața implantului după inserare sunt celulele sanguine, trombocitele, monocitele, granulocitele polimorfonucleare.

Cercetările de specialitate au stabilit faptul că pentru a menține un perete osos vestibular și țesuturile periimplantare sănătoase, un implant trebuie să aibă cel puțin 2 mm de os în jurul său.

Una dintre cheile succesului osteointegrării implantului este stabilitatea primară.

În acest sens este utilizată membrana A-PRF (Platelet Rich Fibrin), care este o membrană gelatinoasă obținută din sângele pacientului prin centrifugare. Membrana PRF are un conținut bogat în trombocite, proteine de legare și factori de creștere care accelerează și stabilizează procesul de vindecare.

Utilizarea membranei PRF reduce inflamația, diminuează durerea, scade timpul de vindecare, contribuie la refacerea naturală a gingiei.

Membrana PRF nu conține compuși chimici, deci nu prezintă risc alergic sau respingere.

În cazul nostru, membrana PRF ne-a fost de mare ajutor în umplerea cavității care a rămas după extirparea chistului.

După două săptămâni de la intervenția chirurgicală s-au scos firele de sutură și s-a luat amprenta pentru viitoarea proteza dentară.

Protocolul realizării protezelor dentare cuprinde mai multe etape de tratament, asta înseamnă mai mult timp, cam zece zile; în consecință, pacientul a avut un timp de vindecare de trei sâptămâni.

Pacientul a purtat proteza totala acrilică opt luni, timp necesar pentru refacerea osoasă.

După acest interval de timp s-a facut un nou CBCT pentru a vedea calitatea și cantitatea de os refăcută după extracții.

Volumul osos a fost multumitor și s-a trecut la etapa inserării implanturilor. Implanturile au fost inserate cu succes și a urmat etapa osteointegrării de 6 luni.

După această perioadă am ajuns la etapa protetică de realizare a unei proteze dentare fixe pe bara Dolder. Am ales această soluție de tratament deoarece bara Dolder:

  • solidarizează implanturile;
  • forțele masticatorii sunt repartizate uniform pe toate implanturile;
  • inserția și dezinserția protezei este mult mai ușoară;
  • stabilitatea este mult crescută, proteza nu se deplasează în plan orizontal, retenția îmbunătățită, rezistență la mișcarea de rotație;
  • proteza acoperă întreaga arcadă dentară;

În zona laterală, din cauza înălțimii mici a osului, nu s-au putut insera implanturi.

Faptul că am reușit să îi refacem complet pacientului arcada dentară l-a mulțumit pe deplin. La controlul de un an de zile ne-a mărturisit că a reușit să mănânce alimente de care îi era dor: alune, nuci, semințe, mere.

Pacientul a plecat foarte fericit deoarece la Jollydent a găsit o echipă primitoare, empatică, foarte bine pregătită din punct de vedere profesional și înarmată cu multă răbdare.