Studiu de caz: refacere majoră dentară (update noiembrie 2022)

Prezentare caz: reabilitarea completă a cavității bucale (iulie 2021)

Pacientul în vârstă de 30 de ani s-a prezentat la cabinetul stomatologic Jollydent fiind nemulțumit în primul rând de aspectul inestetic al dinților, lipsa masticației, mobilitate dentară accentuată, gingii inflamate și sângerânde.

La examenul clinic s-a constatat prezența puroiului în șanțul gingival, gingii tumefiate de culoare roșu-violaceu, dinți mobili, spații interdentare mărite și prezența tartrului supra și subgingival.

Examenul clinic inițial a fost realizat de medicul stomatolog generalist. Diagnosticul a fost de parodontită cronică.

Odată planul de tratament întocmit și protocoalele stabilite i-am expus pacientului planul nostru. A fost foarte bucuros să afle că există soluții de a păstra dinții în gură, deși se mișcau foarte tare.

Planul de tratament este individualizat pentru fiecare pacient în parte, de aceea și costurile diferă de la un pacient la altul. După ce am rezolvat chestiunile administrative (care cuprind semnarea planului de tratament și a devizului de cost) am trecut la partea care ne e cea mai dragă: reabilitarea completă a cavității bucale.

Prima etapă a fost imobilizarea dinților cu bandă din fibră de sticlă, pentru că nu se putea face igienizare, existând riscul să mobilizăm și mai mult dinții.

A doua etapă a fost igienizarea și asanarea cavității bucale. S-a făcut detartraj cu aparatul piezo, spălături cu un amestec de apă oxigenată, betadină și metronidazol și la final tratament antimicrobian cu pastă TM (tetraciclină și metronidazol).

A treia ședință a fost chiuretajul în câmp închis al pungilor parodontale și terapie cu antibiotic 7 zile.

După ce am asanat cavitatea bucală am trecut la conservarea rezultatelor obținute prin terapia inovativă PRP.

După stabilizarea gingiilor a urmat ultima etapă, cea mai așteptată de către pacient: închiderea spațiilor interdentare prin fațete directe din compozit.

Pacientul a beneficiat de un plan de tratament complex, dar a urmat toți pașii, fiind foarte motivat de faptul că își păstrează toți dinții din gură, iar extracția dentară nu făcea parte din planul lui de tratament.

Toată echipa este mulțumită de rezultatele obținute: la sfârșitul tratamentului pacientul are dinții ficși, ocluzia (spațiul dintre dintele superior și cel inferior) stabilă, masticația și fonația restabilite și un aspect estetic satisfăcător.

Din istoricul pacientului am aflat că a mai încercat să își trateze dinții dar nu a găsit empatia pe care o dorea. Își dorea un medic care să aibă răbdare să îl asculte, să îl înțeleagă și să nu îl judece pentru situația jalnică în care se află dinții lui.

La Jollydent a găsit o echipă primitoare, empatică, foarte bine pregătită din punct de vedere profesional și înarmată cu multă răbdare.

Medici și pacient, suntem o echipă care realizăm minuni. Pacientul a plecat fericit, iar noi – medicii – suntem mulțumiți că am mai făcut un om să zâmbească și și-a recăpătat încrederea in sine.

UPDATE noiembrie 2022

După un an și jumătate se observă o îmbunătățire semnificativă a situației clinice: gingia are consistență fermă, de culoare roz trandafiriu, este o gingie groasă, atașată de coletul dinților, iar rezultatele obținute după tratamentul cu plasmă trombocitară se păstrează în timp.

Pacientul are o igienă riguroasă, ceea ce ne ajută foarte mult. Vine o dată la trei luni pentru igienizare.

Am ajuns într-un moment mult așteptat de pacient, o parte din sârma care imobilizează dinții a fost îndepărtată, asta înseamnă că acei dinți s-au stabilizat, nu mai au nevoie de susținere.

Având în vedere faptul că gingia se reface, papilele interdentare încep să se contureze, fațetele dentare au fost ajustate în acest sens. La nivelul coletului dinților a fost îndepărtată o parte din materialul compozit pentru a permite gingiei să crească. Dinții au fost individualizați deoarece mobilitatea dentară a scăzut și nu mai este nevoie de consolidare.

În funcție de evoluția pacientului ne dorim ca peste 6 luni să reușim să îndepărtăm în totalitate sârma de imobilizare și să începem partea protetică, cu lucrări total fizionomice.

Pe baza rezultatelor extraordinare obținute, acum ne putem gândi și la estetica zâmbetului pacientului.

Multe cazuri clinice dramatice pot fi rezolvate în mod favorabil pentru pacient, trebuie ca acesta să aiba răbdare, să urmeze sfatul medicului, practic să formeze o echipă de lungă durată cu specialistul.