Studiu de caz: rezolvarea completă a unei parodontite vechi de șase ani
Prezentarea cazului
O pacientă în vârstă de 32 de ani a venit la cabinetul stomatologic Jollydent pentru a primi o a doua opinie în privința tratamentului bolii parodontale de care suferă de mulți ani.
În urma anamnezei amănunțite și a unui examen clinic riguros efectuat am ajuns la următoarea concluzie: pacienta suferă de parodontită avansată, stadiul III, gradul B. Stadiul III înseamnă prezența pungilor parodontale cu adâncime de până la 6 mm, pierderea atașamentului gingival clinic 5 mm, pierderea osoasă verticală și orizontală generalizată aproximativ 50%. Gradul B înseamnă o progresie medie a bolii.
Cauza declanșatoare a bolii parodontale a fost supunerea organismului unui stres cronic timp îndelungat (cură de slăbire agresivă, 60 kg în 6 luni, în condițiile în care un ritm normal de pierdere în greutate este de 2 – 4 kg/lună).
Pacienta suferă de parodontită de 6 ani. În acest interval de timp a mai fost tratată pentru această boală. I s-au imobilizat dinții cu sârmă și i s-a făcut gingivoplastie.
La Jollydent a venit după ce a citit pe site despre tratamentul inovativ al bolii parodontale cu plasmă trombocitară. Era curioasă dacă poate beneficia de acest tratament la șase ani de la declanșarea bolii.
Pentru a beneficia de acest tratament, pacienților li se recomandă efectuarea unor analize medicale specifice, pentru a vedea dacă nu suferă de tulburări de coagulare a sângelui, afecțiuni contraindicate în tratamentul cu plasmă trombocitară.
După ce am adunat toate datele medicale am întocmit planul de tratament și am stabilit protocoalele care trebuiesc urmate.
Planul de tratament este individualizat pentru fiecare pacient în parte, de aceea costurile diferă de la un pacient la altul.
Tratamentul
După ce am rezolvat chestiunile administrative care cuprind semnarea planului de tratament și a devizului de cost, am trecut la partea cea mai dragă nouă, reabilitarea cavității orale.
Prima etapă a fost igienizarea și asanarea cavității bucale. S-a făcut detartraj piezo-electric și SRP (scaling and root planning).
După asanarea cavității bucale pacienta a început tratamentul cu plasmă trombocitară, 4 ședințe la interval de o săptămână.
La un an de zile s-a repetat tratamentul cu plasmă trombocitară.
După un an și jumătate de la începerea tratamentului deja aveam rezultate spectaculoase obținute și anume:
- stabilitatea dinților,
- regenerarea țesuturilor de susținere (os și gingie).
Acum gingia are o culoare roz trandafiriu, consistență fermă. Conturul gingival a început să se formeze în jurul coletului dinților.
Având în vedere rezultatele extraordinare obținute am trecut la etapa următoare: am îndepărtat sârma care imobiliza dinții; acum nu mai era necesară, dinții fiind stabilizați în urma tratamentului cu plasmă trombocitară.
Dorința cea mai mare a pacientei era să își recapete zâmbetul din adolescență și ne-a adus o poză de atunci. De comun acord am hotărât să facem o punte total fizionomică din PMMA, cu caracter provizoriu, pentru 6 luni.
Acest interval de timp este necesar pentru a oferi pacientei o perioadă de acomodare cu noua dantură fixă și pentru a-i permite gingiei să se remodeleze după noul colet al dinților.
Puntea dentară este cimentată provizoriu deoarece o dată la două luni pacienta revine la control și îi facem un retuș la nivel gingival. În urma tratamentului cu plasmă trombocitară gingia crește și este ghidată să se remodeleze după conturul gingival al lucrării.
După trecerea celor șase luni, pacienta va beneficia de o punte dentară fixă total fizionomică din ceramică pe suport de zirconiu.
Tratamentul în acest caz este unul de lungă durată, deoarece în cazul parodontitelor rezultatele se văd după mult timp, cam după 2 ani.
Pacienta a beneficiat de un plan de tratament complex, dar a urmat toți pașii, fiind motivată de faptul că își va recăpăta zâmbetul adolescentin. După un an și jumătate acest vis i s-a împlinit. Pacienta și-a păstrat toți dinții pe arcadă, extracția dentară nu a fost o opțiune în planul de tratament.
“Zâmbetul e stilul tău de viaţă”
Toată echipa este mulțumită de rezultatele obținute, pacienta are zâmbetul mult dorit.
Când i-am spus pacientei că va avea din nou dinții de la 18 ani dar că va dura mult timp nu a stat deloc pe gânduri, a acceptat imediat. Ne-a spus că timp de șase ani a tot căutat o soluție, dar nimeni nu ii oferea nimic în afară de extracții și proteze mobile.
Pentru o tânără frumoasă de 32 de ani acest lucru ar fi fost un dezastru.
La Jollydent a găsit o echipă primitoare, foarte bine pregătită din punct de vedere profesional, cu multă răbdare și cu foarte multă empatie.
Medici și pacient, suntem o echipă care realizăm minuni.
Pacienta a plecat fericită, iar noi, medicii, suntem mulțumiți că am făcut un om să zâmbească și și-a recăpătat încrederea în sine.
Dinții afectați de parodontoză nu se mai pierd; pot fi salvați
Concluzia acestui caz este următoarea: întocmirea planului de tratament în boala parodontală se bazează pe severitatea bolii și starea de sănătate a pacientului.
Există literatură de specialitate amplă care susține că dinții cu distrugere parodontală extinsă pot fi menținuți pe arcadă pentru perioade lungi de timp. Un exemplu recent publicat a arătat că într-un grup de pacienți afectați parodontal cu un total de 2323 de dinți, doar 17% din acești dinți au fost pierduți din motive parodontale la 10 ani după tratamentul parodontal activ.
Autorii au concluzionat că în mod frecvent că ”dinții cu pierdere osoasă severă nu sunt lipsiți de speranță”.
În cadrul Atelierului Mondial de Parodontologie din 2017 organizat de Academia Americană de Parodontologie împreună cu Federația Europeană de Parodontologie s-a ajuns la concluzia că un dinte parodontotic poate fi extras doar atunci când s-au epuizat toate soluțiie de tratament. În ziua de azi există terapii avansate care pot opri procesul inflamator și pot obține starea de sănătate.
O îngrijire profesională adecvată poate face minuni. Îngrijirea parodontală avansată include terapia nechirurgicală mai sofisticată, cum ar fi augmentarea țesuturilor, regenerarea și remodelarea țesuturilor pentru a oferi o anatomie orală mai rezistentă la boli.