Diastema este spațiul liber dintre incisivii centrali superiori și mai rar cei inferiori. Tremele sunt spațiile libere dintre dinții laterali. La copii, diastema și tremele nu reprezintă o anomalie. După vârsta de 4 ani oasele maxilare încep să crească, creind spații pentru dinții definitivi care au dimensiuni mai mari. În felul acesta se evită incongruiența dentară (înghesuirea).

Diastema dintre incisivii centrali superiori poate fi:

– diastema vera, adevarată, cauzată de inserția foarte joasă a frenului buzei superioare sau o fibromucoasă foarte groasă între incisivi;
– diastema secundară, care apare în anodonția (lipsa) incisivului lateral;

Tremele apar în anomalii dentare de număr, atunci când lipsesc incisivii laterali și/sau premolarii doi. Pot apărea și când avem un canin inclus. Tratamentul acestor afecțiuni este variat in funcție de cauza producerii și dimensiunea spațiului dintre dinți. Tratamentul poate fi orthodontic, chirurgical sau restaurativ.

Putem folosi:
– aparat ortodontic fix;
– fațete din porțelan sau din compozit;
– coroane sau punți dentare;

Diastema2
Fațetele din compozit sunt ușor de realizat și sunt recomandate ca prima soluție de tratament în cazul diastemelor și tremelor de dimensiuni mici ( 1,2 mm). Acestea pot fi cu tiltu provizoriu până ce pacientul se obișnuiește cu noul zâmbet. Uneori pacienții pot suferi un șoc psihologic atunci când iși văd dimensiunile dinților modificate. Compozitul poate fi aplicat direct pe dinte, fără polimerizare, pentru a primi confirmarea pacientului. Fațelele din compozit nu necesită prepararea dintelui. Fațelele de porțelan sunt mai estetice decât cele din compozit deoarece își mențin culoarea în timp. Dezavantajul acestor fațete îl reprezintă faptul că dintele trebuie ușor șlefuit pentru a le putea insera.

Coroanele sau punțile dentare se recomandă atunci când avem anodonții dentare. In aceste situații se impune acoperirea dinților din grupul frontal și lateral de la premolarul doi dreapta până la premolarul doi stanga, în total zece dinți. In felul acesta putem realiza un zâmbet minunat care să corespundă doleanțelor pacientului.

diastema-inainte-dupa
Sperăm că acest articol va veni în ajutorul dumneavoastră și veți lua cele mai bune decizii pentru obținerea unui ZÂMBET STRĂLUCITOR.
Zîmbetul este stilul tău de viață!
Echipa Jollydent.

*Ne puteți contactat folosind formularul din pagina de CONTACT
*Programările se pot realiza sau la numărul de telefon 0724 752 114