LASERUL IN PARODONTOZA

Parodontoza sau boala parodontală reprezintă totalul afecțiunilor localizate la nivelul gingiei și a osului parodontal, structuri ce au ca rol principal menținerea dintelui în alveolă.

Bolile parodontale sunt cauzate de placa bacteriană ce se formează în mod constant pe dinți, după fiecare masă.

Dacă periajul nu este corect sau este absent, această peliculă ce formeaza placa bacteriană se calcifică ducând în timp la apariția tartrului.

La nivelul plăcii bacteriene și a tartrului dentar se acumulează microorganisme patogene care duc la apariția bolii parodontale.

Clasificarea bolilor parodontale

Sistemul de clasificare din 1999 pentru bolile și afecțiunile parodontale a enumerat șapte categorii majore de boli parodontale:

I. Boala gingivală – gingivita

II. Parodontita cronică

III. Parodontita agresivă

IV. Parodontita ca manifestare a unor boli sistemice

V. Boala parodontală necrotică

VI. Abcese ale parodonțiului

VII. Parodontita asociată cu leziuni endodontice

II-VI = boala parodontală distructivă deoarece este ireversibilă

Gingivita – clasificare:

1. Gingivita indusă de placa bacteriană

  • Gingivita provocată de factori sistemici
  • Gingivita din malnutriție

2. Gingivita medicamentoasă

3. Gingivita produsă de infecții bacteriene, viruși, fungi;

  • Leziuni gingivale de origine genetică

În primul stadiu apare gingivita microbiană care se manifesta clinic prin tumefacția gingiei, roșeață și sângerare la periaj.

Dacă aceste semne clinice nu ne îngrijorează și gingivita nu este tratată, boala se va agrava, va avansa în profunzime trecând prin stadiul de parodontită marginală rapid progresivă, parodontită marginală cronică profundă rebelă la tratament (cunoscută ca parodontoză), ducând în final la pierderea dinților.

Simptomatologia bolilor parodontale

– halenă fetidă (respiraţie urât mirositoare)

– gust neplăcut în gură

– gingii roșii, tumefiate

– prurit (mâncărimi) la nivelul gingiilor

– retracție gingivală

– durere la masticație

– mobilitate dentară

– apariția puroiului în șantul gingival

– lipsa de atașament gingival

Factorii de risc în declanșarea bolilor parodontale:

– igiena orala deficitară

– fumatul excesiv

– lipsa alimentelor dure din alimentație, care au rol în autocurățarea dinților

– tartrul dentar

– unele tipuri de medicamente, precum steroizi, antiepileptice, blocante ale ionilor de calciu, anticoncepționale orale

– băuturile acide care modifică Ph-ul salivar

– obturații de colet incorect aplicate

– dinți inghesuiți

– schimbări hormonale provocate de sarcină sau menopauză

– stresul, care scade capacitatea de apărare a organismului împotriva infecțiilor

– consumul exagerat de alcool.

Boala parodontală este principalul motiv în pierderea dinților, și odată ce dintele este îndepărtat riscul de a pierde dinți suplimentari crește mult.

Examenul clinic

va cuprinde evaluarea dinților și a gingiilor.

La examinarea dinților se va urmări mobilitatea dentară, prezența sau absența cariilor, evindențierea furcației, poziția dinților pe arcadă și în alveolă, relația ocluzală si traumele ocluzale.

La nivel gingival se va evalua culoarea, conturul gingival,consistența,prezenta sau absența puroiului din șanțul gingival,gradul de cheratinizare al gingiei, adâncimea șanțului gingival la sondare, sângerearea la sondare, nivelul atașametului gingival, prezența și severitatea retracției gingivale.

Prognosticul bolii se bazează pe următorii parametri:

  • Sângerarea la sondare
  • Lipsa atașamentului gingival
  • Adăncimea șanțului gingival la sondare
  • Evidențierea furcației

Evidențierea furcației reprezintă o pierdere osoasă între rădăcinile dinților cu mai multe rădăcini.O leziune a furcației profund invazivă are un prognostic slab pe termen lung.

Clasificarea leziunilor la nivelul furcației:

  1. Pierdere osoasă incipientă
  2. Pierdere parţială a osului
  3. Pierderea totală a osului cu evidențierea furcației
  4. Este similară cu 3 la care se mai adaugă și retracția gingivală cu evidențierea furcației.

Laserul in parodontoza - un laser roşu acţionează asupra gingieiLaserul in parodontoza. Tratamentul bolilor parodontale

Există o abordare nouă în tratamentul bolilor parodontale prin utilizarea de tehnici minim invazive non-chirurgicale. Protocolul LANAP și tehnica SRP sunt două dintre acestea.

Etape de tratament

  1. Protocolul LANAP – laser assisted new attachment procedure – este o procedură nouă de atașare a gingiei cu ajutorul laserului.
  2. Reconturarea restaurărilor protetice incorecte, înlocuirea lor cu lucrări temporare;
  3. Tratamentul cariilor dentare;
  4. Instrucțiuni detaliate de control asupra plăcii supragingivale;
  5. Antibioterapie locală și generală după caz

Protocolul LANAP parcurge următoarele etape:

  1. îndepărtarea tartrului supragingival cu ajutorul aparatului de detratraj piezoelectric.
  2. îndepărtarea țesutului inflamat din punga parodontală cu ajutorul laserului.
  3. îndepărtarea tartrului subgingival cu aparatului de detartraj piezoelectric.
  4. SRP- scalarea și planarea suprafeței radiculare.
  5. Terapia laser cu efect bactericid.
  6. Echilibrarea ocluzală prin șlefuire selectivă la nivelul cuspizilor.
  7. Tratamentul de regenerare tisulară și atașament gingival prin laserterapie.

Lanap este o terapie parodontală non-chirurgicală, folosită pentru a trata afecțiunile gingivale, pentru regenerarea osoasă, ligamente parodontale și țesut gingival.

Terapia cu laserul in parodontoza presupune o procedură minim invazivă, fără durere și fără disconfort. Pentru majoritatea pacienților recuperarea este rapidă și fără efecte secundare.

Utilizarea protocolului Lanap în afecțiunile parodontale ușoare sau moderate este mult mai confortabil pentru pacient.

Terapia laser se bazează pe capacitatea celulelor propriului organism de a se regenera, fără adiție de os sau alte materiale sintetice.

Terapia initială parodontală non-chirurgicală include toate măsurile care țintesc reducerea inflamației și a infecției parodontale înaintea intrării în terapia chirurgicală. Uneori terapia inițială poate fi atât de eficientă, încât terapia chirurgicală devine inutilă.

Succesul terapiei cu laser in parodontoza se datorează capacității sale de a viza sursa inflamației fără a răni sau îndepărta țesutul sănătos. De asemenea poate încetini sau împiedica gingia să se desprindă de dinte și să scadă adâncimea pungii parodontale permițând organismului să se vindece fără intervenția chirurgicală.

Laserul dentar acționează în principal asupra microorganismelor de la nivelul parodonțiului determinând așa cum s-a demonstrat recent, o scădere semnificativă a patogenitătii acestora.

Laserul nu încălzește țesuturile înconjurătoare, acționând pe o suprafață de un cm pătrat, nu determină contracții musculare, dar scade tumefacția, diminuează inflamația și reduce semnificativ durerea.

Are efect pregnant de calmare a durerii, acțiune antibacteriană și antiinflamatorie( în formele de inflamație incipientă determină reducerea semnificativă a acesteia), accelerează procesul de vindecare.

În ceea ce privește mobilitatea dentară, este înregistrată o reducere graduală a acesteia, ducând treptat la reluarea funcției masticatorii.

Metoda este simplu de realizat, fiind nedureroasă pentru pacient.

O calitate aparte a laserilor terapeutici o reprezintă capacitatea lor de a traversa osul, astfel încât acționează și în profunzime. Rezultatele sunt evidente de la prima şedinţă.

Radiologic, la trei luni de la administrarea tratamentului se constată o regenerare osoasă progresivă, zona de radiotransparență din jurul apexului fiind înlocuită de o zonă opacă, de os sănătos.

Laserul terapeutic poate fi folosit și în cazul femeilor însărcinate deoarece nu afectează fătul, având acțiune strict locală, un cm pătrat.

O altă procedură non-chirurgicală este SRP scaling and root planning – scalarea și planarea mecanică a suprafeței radiculare, care curață și dezinfectează pungile parodontale. Este cea mai importantă etapă deoarece urmărește îndepărtarea factorilor iritanți și al biofilmului subgingival. Îndepărtarea minuțioasă a tartrului dentar și a plăcii bacteriene este singura procedură eficientă în profilaxia și terapia parodontitei.

Aparatul de detratraj piezoelectric este diferit de aparatul de detartraj cu ultrasunete prin faptul că nu produce sensibilitate la nivelul dinților, nu traumatizează gingia. Este indicat în tratamentele parodontale deoarece distruge flora microbiană din șanțul gingival sau pungile parodontale.

Tubulatura interioară de apă este fabricată din material antiseptic. Se pot folosi soluții speciale pentru îmbunătățirea performanței tratamentelor parodontale( peroxid de hidrogen, clorhexidină, hipoclorit de sodiu).

Parodontoza reprezintă o boală de focar care poate provoca probleme de sănătate la distanţă?

În unele studii, cercetătorii au observat că persoanele cu afecțiuni ale gingiilor (în comparație cu persoanele fără boală gingivală) au mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă (endocardită) sau au dificultăți în controlul zahărului din sânge. Alte studii au arătat că femeile cu afecțiuni ale gingiilor au fost mai predispuse decât cele cu gingii sănătoase să nască copii prematuri, cu greutate mică la naștere. Dar, până în prezent, nu s-a stabilit dacă boala parodontală este cauza acestor probleme. S-ar putea să existe și alte motive pentru care persoanele cu afecțiuni ale gingiilor dezvoltă uneori probleme de sănătate suplimentare.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a clarifica dacă parodontoza cauzează de fapt probleme de sănătate dincolo de cavitatea bucală și dacă tratarea bolii parodontale poate împiedica dezvoltarea altor boli la distanță.

Între timp, este dovedit faptul că tratamentul parodontozei poate salva dinții – un motiv foarte bun pentru a avea grijă de dinți și gingii.


Bibliografie

The Journal of Detal Hygiene – special suppliment 2/16

LANAP – Laser Gum SurgeryTransforms Your Smile and Your Life – Dr.Yason C.Stoner

Aveţi nevoie de mai multe informaţii despre terapia cu laser în parodontoză?

În practica de zi cu zi, Jollydent şi-a construit un sistem de valori orientate către pacient şi nevoile sale:

– pacientul va fi întotdeauna în centrul atenției;
– planul de tratament este personalizat;
– găsim soluții de tratament la orice problemă stomatologică;
– prețuim timpul dvs , de aceea timpul petrecut în sala de așteptare este între zero și zece minute;
– atmosfera în cabinet este una prietenoasă, pacientul ascultă muzică, copiii pot urmări desene animate pe un ecran special amenajat.

Cabinetul Stomatologic Jollydent oferă soluţii complexe de tratament şi cosmetică dentară:

ENDODONŢIE
Endodonţia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor datorate pulpei, ţesutul moale situat în interiorul dintelui, cunoscut în limbaj laic sub denumirea de “nervul dintelui”. Tratamentul endodontic, prin curăţarea şi dezinfectarea canalelor radiculare, poate elimina pe termen lung infecţia.

ODONTOTERAPIE
Se ocupă cu tratamentul afecţiunilor substanţei dure dentare, de la carii simple şi defecte de smalţ până la complicaţii ce pot afecta şi alte structuri. Specialiştii noştri vă oferă tratamente moderne prin obturaţii fizionomice cu materiale biocompatibile de ultima generaţie şi tehnici avansate de lucru.

PROTETICĂ
În cazurile în care distrucţia coronară este foarte mare, se recomandă folosirea coroanelor de acoperire care pot fi confecţionate din diverse materiale: ceramic pe schelet metalic din aliaj de crom-nichel; crom-cobalt sau pe schelet de zirconiu.
Jollydent oferă soluţii complexe: proteză totală, proteză dentară permanentă, proteză acrilică totală, proteză fixă, proteză pe implanturi.

CHIRURGIE
Include toate tratamentele chirurgicale limitate la nivelul cavităţii orale:
– extracţii dentare;
– premolarizari;
– rezecţii apicale;
– gingivoplastii;
– frenotomii.

PARODONTOLOGIE
Parodonţiul este ţesutul care leagă dintele de alveola dentară.
El are rol de a menţine dintele în alveola şi de a amortize forţele masticatoare. Parodonţiul este format din două zone:
– parodonţiul marginal;
– parodonţiul apic.

ORTODONŢIE
Scopul acestei discipline este de a obţine “dinţi drepţi” cu ajutorul aparatelor ortodontice fixe sau mobile.Cel mai adesea medicul ortodont tratează înghesuiri dentare, dar mai sunt şi alte situaţii posibile:
– angrenaje inverse;
– proalveolodontie (dinţi mai în faţă decât poziţia normală);
– retroalveolodontie (dinţi mai în spate decât poziţia normală).

IMPLANTOLOGIE
Implantul dentar poate înlocui cu succes un dinte sau mai mulţi dinţi absenţi de pe arcadă. Tratamentul prin implant dentar se face în două etape:
– etapa chirurgicală, în care se înserează implantul propriu-zis în os;
– etapa protetică, în care se ataşează partea coronară a implantului.

LASER DENTAR
Face parte din dotările de vârf ale clinicii noastre şi este utilizat cu succes în toate actele terapeutice efectuate de specialiştii noştri.
– intervenţii chirurgicale, implantologie, tratament de canal, parodontologie, tratamente pentru reducerea durerii şi vindecare rapidă.