IMPLANT DENTAR
Implantologia orală este o altă ramură a stomatologiei estetice şi care alături de protetica dentară are rolul de a reabilita estetic pierderea unui dinte sau a mai multora. Implantul dentar mai este cunoscut şi sub denumirea de a treia dentiţie, pentru că poate înlocui cu succes un dinte sau mai mulţi dinţi absenţi de pe arcadă. Un dinte natural are două componente: coroana dentară şi rădăcina. Implantul dentar este rădăcina dentară artificială care se inserează în os.
IMPLANT DENTAR – definiţie
Implantul dentar este un dispozitiv medical care înlocuiește rădăcina dintelui. Este confecționat din titan de puritate între 97% – 99,7%. Implantul are forma unui șurub autofiletant care creează o rădăcină artificială in interiorul osului.
1. Implantul dentar este indicat în următoarele situații:
- edentație unidentară (lipsa unui dinte)
- edentații întinse (lipsesc 3-4 dinți vecini)
- edentație terminală (lipsa ultimilor dinți de pe arcadă)
- edentație totală (lipsa tuturor dinților)
2. Când nu este indicat implantul dentar
Contraindicații absolute:
- tumori maligne regionale
- discrazii sanguine sau boli de coagulare
- osteoradionecroze
- abuz de alcool sau droguri
- tulburări psihice
- graviditate
- boli metabolice decompensate
Contraindicații relative:
- afecțiuni cardiovasculare
- diabet zaharat, afecțiuni tiroidiene
- afecțiuni pulmonare grave
- anemii, osteoporoză, avitaminoze,
- ciroză hepatică
- tabagismul:
- inhibă secreția salivară
- inhibă vindecarea plăgii osoase
- produce vasoconstricție
- produce ischemie
- În cazul inserării implanturilor la fumători rata eșecurilor este 8 din 10 pacienți, iar la nefumători este de 1 la 10
Contraindicații locale:
- igienă bucală deficitară
- igiena bucală deficitară poate deveni contraindicație absolută dacă pacientul nu își schimbă comportamentul. Pacienții care zeci de ani nu au avut grijă de dinții lor naturali nu vor avea grijă nici de implanturi.
- resturi radiculare în grosimea crestei alveolare
- neoplasme maxilare
- afecțiuni ale mucosei bucale
- ofertă osoasă deficitară calitativă și cantitativă
3. Beneficiile implantului dentar
În cazul unei edentații unidentare inserarea unui implant salvează dinții vecini breșei edentate de la șlefuire.
În edentațiile întinse implanturile inserate în interiorul breșei edentate au rolul de a reduce flexibilitatea corpului de punte.
În edentația terminală cu ajutorul implanturilor se completează arcada dentară.
În edentația totală pacientul beneficiază de o lucrare protetică fixă, asemănătoare dentiției naturale.
4. Riscurile implantului dentar
Pacienții care au inserate implanturi dentare trebuie să urmeze cu strictețe recomandările medicului stomatolog.
O igienă precară sau o alimentație necorespunzătoare pot duce la pierderea implanturilor.
Componentele implantului dentar
Implanturile standard sunt confecționate din 2 bucăți, șurubul care se introduce în os și partea protetică, bontul protetic sau atașamentul cu bilă, partea exterioară de care se va atașa proteza. Deoarece implanturile standard au un diametru mai mare de 3 milimetri, ele pot prelua o forță masticatorie mai mare și oferă stabilitate terțiară pe termen lung.
Mini-implanturile sunt confecționate dintr-o singură bucată, șurub și bila. Diametrul lor este sub 3 milimetri. Se folosesc în situații extreme când condițiile locale (atrofia severă a osului) nu permit inserarea unui implant standard.
5. Întreţinere şi control
Pacientul purtător de implanturi va avea o igienă riguroasă, va folosi obligatoriu pe lângă periuța dentară și dușul bucal.
Controlul este recomandat o dată la 6 luni.
6. Implant dentar preţ
– implant standard = 500 euro
– mini implant = 500 euro
ETAPE CLINICE DE TRATAMENT
a. ETAPA PREOPERATORIE
Planificarea preoperatorie cuprinde un set de analize medicale, CBCT de înaltă rezoluție deoarece structura osoasă trebuie analizată în așa fel încât să se poată realiza implanturi cât mai multe și cu dimensiuni cât mai mari, simulare implant
Analize necesare inserare implant
- Hemoleucograma
- Coagulograma
- Fibrinogen, VSH, Uree, Creatinina, Acid Uric, Bilirubina
- Colesterol, TGP, TGO,
- Calciu
- Glicemie
- Sumar urina
- Proteina C reactiva- masurata
- Test serologic depistare anticorpi VHB, VHC
Oferta osoasă calitativă se referă la densitatea osului care va fi masurată cu ajutorul CBCT-ului. Cantitatea osoasă înseamnă dimensiunea verticală și orizontală osoasă, evidențiată de CBCT.
b. ETAPA CHIRURGICALĂ
- pacientul este monitorizat, îi este măsurată tensiunea arterială, pulsul și nivelul de oxigen din sânge.
- urmează recoltarea sângelui din venă pentru obținerea membranei PRF
- anestezia locala
- incizia crestei alveolare
- realizarea sitului implantului
- inserarea implantului,
- aplicarea membrane PRF
- sutura cu fire neresorbabile.
Cercetările de specialitate au stabilit faptul că pentru a menține un perete osos vestibular și țesuturile periimplantare sănătoase, un implant trebuie să aibă cel puțin 2 mm de os în jurul său. Designul implantului este unul dintre elementele fundamentale care influențează stabilitatea primară a implantului și capacitatea lui de a susține încărcarea în timpul osteointegrării și după osteointegrare.
Osteointegrarea devine posibilă prin punerea în repaus a implantului, încărcarea lui făcându-se după câteva luni (3 luni la mandibulă și 6 luni la maxilar). Succesul acestei tehnici este asigurat de planificarea preoperatorie, care reprezintă un instrument util pentru asigurarea inserării corecte a implantului.
Un alt element care contribuie la succesul inserării imediate a implantului îl reprezintă utilizarea factorilor de creştere. Primele celule care apar pe suprafața implantului după inserare sunt celulele sanguine, trombocitele, monocitele, granulocitele polimorfonucleare. În acest sens este utilizată membrana A-PRF (Platelet Rich Fibrin) care este o membrană gelatinoasă obținută din sângele pacientului, prin centrifugare. Membrana PRF are un conținut bogat în trombocite, proteine de legare și factori de creștere care accelerează și stabilizează procesul de vindecare.
Membrana PRF reduce inflamația, diminuează durerea, scade timpul de vindecare, contribuie la refacerea naturală a gingiei.
După etapa chirurgicală urmează terapia cu laser, care are rol antiedematos și antiinflamator, reduce durerea cu 50% din prima ședință și accelerează procesul de vindecare. Sunt necesare 6 ședințe de laserterapie. Concomitent cu terapia laser pacientul va urma și un tratament medicamentos cu antibiotice și antiinflamatorii. Datorită terapiei laser pacientul nu se va umfla, nu se va învineți, nu va avea dureri.
După 7-10 zile de la intervenția chirurgicală se scot firele.