Proteza dentară fixă

///Proteza dentară fixă

Proteza dentara fixa este o piesă protetică mobilă, care poate deveni o dantură permanentă prin folosirea unor sisteme speciale de prindere. Proteza dentară clasică are stabilitate în gură prin crearea unui vid între gingie și baza protezei. La maxilarul superior menținerea protezei pe câmpul protetic este mai bună fiind asigurată de suprafața osoasă mare, bolta palatină. Între baza protezei și bolta palatină apare fenomenul de sucţiune, care lipește proteza ca o ventuză. La mandibulă lucrurile stau diferit, deoarece suprafața osoasă este mică. Proteza dentară nu are stabilitate foarte bună pentru că este mobilizată de limbă, obraji și planșeul bucal. Toate aceste probleme pot fi rezolvate în funcție de situația clinică, prin ancorarea protezei mobile pe dinții restanți sau pe implanturi.

Cazul I: Proteza dentară fixă pe capse

Pacientul mai are pe arcadă doi dinți, de obicei caninii. Pe baza unei radiografii dentare de stabilește gradul de implantare al dinților și calitatea lor protetică. Concret, acești dinți trebuie să fie sănătoşi și bine implantați în os. După tratamentul de canal se cimentează sistemul special de prindere.

proteza dentara fixa
În proteza dentară sunt incorporate capsele, care sunt niște inele metalice ce au în interiorul lor o garnitură de teflon. Acest sistem bilă – capsă asigură menținerea și stabilitatea protezei pe arcadă. Pacientul poate să scoată proteza dentară fixă după fiecare masă și să o clătească sub jet de apă apoi să o insereze înapoi în gură. Cu ajutorul acestui tip de proteză dentară fixă pacientul duce o viață normală fără restricții alimentare și fără teama că îi sare proteza din gură atunci când strănută.

Cazul II: Proteza dentara fixa pe implanturi

Pacientul nu mai are în gură nici un dinte. În această situație sunt indicate implanturile dentare. Pentru a verifica oferta osoasă este necesară efectuarea unei tomografii computerizate; pe baza ei se stabileşte locul de inserție a implanturilor. Pentru acest tip de proteza dentara fixa sunt necesare minim două implanturi la mandibulă și patru la maxilar. În funcție de numărul de implanturi dentare inserate se alege forma de protezare. Dacă s-au inserat doar două implanturi se face o supraproteză ancorată pe capse, asemănătoare cu cazul prezentat mai sus. Dacă s-au inserat 4 implanturi se confecționează o supraproteză cu bare. Implanturile sunt solidarizate între ele cu o bară metalică. Această bară are rolul de a distribui forțele masticatorii în mod uniform și axial pe implanturi.

Proteza dentară fixă asigură un sprijin mixt: implanturi – câmp protetic.

 

proteza-dentara-fixa
Pentru a obține o fizionomie deosebită dinții de pe proteză pot fi confecționați din material compozit. O dată la 6 luni, pacientul este chemat la control pentru igienizarea implanturilor sau a sistemelor de tip bilă. Garniturile de silicon se uzează în timp și se recomandă să fie schimbate o dată pe an.

 

Sperăm că acest articol va veni în ajutorul dumneavoastră și veți lua cele mai bune decizii pentru obținerea unui ZÂMBET STRĂLUCITOR.
Zâmbetul reprezintă un stil de viață!
Echipa Jollydent.

* Ne puteți contacta folosind formularul din pagina de CONTACT
* Programările se pot realiza numărul de telefon 0724 752 114.

2017-12-20T21:47:53+00:00