PROTEZA FIXA DENTARA

proteza fixa

O proteza fixa dentara este dorința tuturor pacienților edentați total sau parțial. Odată cu pierderea totală sau parțială a dinților pacientul începe să se gândească la o formă de protezare cât mai apropiată de dinții naturali. Proteza totală dentară sau proteza acrilică totală ii sperie pe mulți. Trecerea de la o dantură fixă la una mobilă este greu de acceptat, uneori deloc.

Proteza fixă poate fi:

 • proteza dentara fixa
 • proteza dentară permanentă
 • proteza pe implanturi

Proteza fixa dentara este varianta îmbunătățită pentru proteza acrilica totala. Proteza fixa dentara poate fi menținută în gură cu ajutorul implanturilor sau a sistemelor speciale pivot cu bilă și capsă. Pivoții cu bilă sunt nişte sisteme speciale de prindere care se cimentează pe dinții restanți.

Acest tip de proteză fixă se adresează pacienților care mai au dinți restanți în zona frontală sau doi canini. În funcție de numărul de dinți restanți și de calitatea lor protetică se confecționează proteza. Aceasta, poate fi, după cum am arătat mai sus, totală sau parțială.

Dacă grupul frontal este alcătuit din 6-7 dinți care sunt sănătoşi, se va confecționa o proteză parțială acrilică ce va fi ancorată pe ultimii dinți laterali. Superioritatea acestei proteze cu capse față de varianta clasică cu croșete o reprezintă stabilitatea, menținerea și estetica. Este foarte indicată la mandibulă, acolo unde o proteză parțială clasică cu croșete nu dă rezultate.

Avantajele acestei proteze:

 • Stabilitate şi menținerea pe câmpul protetic
 • Masticația este mult mai eficientă, pacientul simte gustul alimentelor
 • Estetică bună
 • Fonația este mult îmbunătățită

Proteza dentară permanentă ALL-ON-6 sau ALL-ON-4 înseamnă o proteză dentară care este fixă, nu trebuie lipită, nu trebuie scoasă, trebuie să stea în gură 24 de ore pe zi.

Proteza permanentă are trei părţi componente:

 • structura metalică sau scheletul protezei,
 • suprastructura sau dinţii care sunt din răşini compozite sau porţelan
 • gingia artificială, din materiale biocompatibile (răşini)

Proteza dentara permanenta – avantaje:

 • Stabilitate – în timpul masticaţiei nu se mişcă
 • Menținere pe campul protetic – nu cade din gură în timpul vorbirii sau la strănutat
 • Estetica foarte bună – imită perfect dinţii naturali
 • Masticaţia este mult mai eficientă, pacientul poate simţi gustul alimentelor
 • Fonaţia este restabilită în totalitate.

În comparație cu proteza totală acrilică, proteza dentară permanentă excelează în producerea forțelor masticatorii necesare pentru o triturare eficientă a alimentelor. Pe lângă îmbunătățirea funcției fonetice și dentare, proteza dentară permanentă a demonstrat că sporeste încrederea socială, confortul și bunăstarea emoțională. Pentru pacienți, stabilitatea protetică oferită de supra-proteza pe implanturi generează un răspuns psihologic pozitiv și o calitate îmbunătățită a vieții.

În maxilarul edentat trebuie plasate șase implanturi dentare. În cazul restaurării mandibulare clinicianul are mai multă flexibilitate și opțiunea de a plasa patru sau mai multe implanturi pentru a susține o proteză dentară permanentă. Această decizie poate depinde de cantitatea de os care este disponibilă. Zona mentonieră mandibulară asigură adesea o calitate și o cantitate optimă pentru plasarea implantului.

Deși două implanturi cu atașamente Locator oferă într-adevăr o retenție crescută a supradozării, cu cât mai multe implanturi sunt plasate în jurul arcului mandibular cu atât stabilitatea protezei este mai bună.

Proteza dentară pe implanturi concept Overdenture.

Protezei fixa dentara – avantaje:

 • Stabilitate – sprijinul este mixt atât pe implanturi cât și pe gingii. Acest tip de proteză oferă un confort sporit față de proteza mobilă clasică chiar dacă designul este asemănător.
 • Menținere pe câmpul protetic – nu cade din gură în timpul vorbirii sau strănutatului datorită sistemelor speciale de retenție: locatori și O-ringuri.
 • Estetica foarte bună – imită perfect dinții naturali
 • Masticația – proteza ancorată pe implanturi crește forța masticatorie, îmbunătățind astfel masticația, resorbția osoasă este minimă în comparație cu protezele clasice.
 • Fonația este restabilită in totalitate.

Fiind o piesă mobilizabilă, adică poate fi îndepărtată de către pacient ori de câte ori este nevoie, oferă posibilitatea menținerii unei bune igiene orale, atât la nivelul protezei cât și la nivelul gâtului implantului, zona unde se acumulează placa bacteriană și tartru.

Proteza dentară nu se poate înghiți, pot fi înghițite mici fragmente din proteză sau dinți de pe proteză care s-au fracturat accidental în timpul masticației. Odată ajuns în stomac acest fragment va trece prin tubul digestiv și va fi eliminat pe cale naturală.

Recomandări pentru purtătorii de proteze:

 1. Protezele sunt casante, trebuie manevrate cu atenţie!
 2. Curăţarea protezei se face deasupra chiuvetei pline cu apă.
 3. Proteza se poate sparge dacă se loveşte de suprafeţe dure!
 4. Nu se foloseşte apă fierbinte pentru curăţarea protezei sau hidratararea ei.
 5. Nu se “opăresc” pentru dezinfectare!
 6. O dată pe lună se folosesc pastile efervescente Corega pentru îndepărtarea tartrului.
 7. Proteza se spală cu periuţa de dinţi şi pastă.
 8. Cu o altă periuţă se curăţă gingiile, limba şi cerul gurii.
 9. O dată pe an pacientul va reveni la control pentru igienizare (detartraj în jurul gâtului implantului) și mentenanță (înlocuirea garniturii de teflon).

Consideraţi că aveţi nevoie de o proteza fixa dentara?

Cabinetul Stomatologic Jollydent oferă soluţii complexe de tratament şi cosmetică dentară:

ENDODONŢIE
Endodonţia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor datorate pulpei, ţesutul moale situat în interiorul dintelui, cunoscut în limbaj laic sub denumirea de “nervul dintelui”. Tratamentul endodontic, prin curăţarea şi dezinfectarea canalelor radiculare, poate elimina pe termen lung infecţia.

ODONTOTERAPIE
Se ocupă cu tratamentul afecţiunilor substanţei dure dentare, de la carii simple şi defecte de smalţ până la complicaţii ce pot afecta şi alte structuri. Specialiştii noştri vă oferă tratamente moderne prin obturaţii fizionomice cu materiale biocompatibile de ultima generaţie şi tehnici avansate de lucru.

PROTETICĂ
În cazurile în care distrucţia coronară este foarte mare, se recomandă folosirea coroanelor de acoperire care pot fi confecţionate din diverse materiale: ceramic pe schelet metalic din aliaj de crom-nichel; crom-cobalt sau pe schelet de zirconiu.
Jollydent oferă soluţii complexe: proteză totală, proteză dentară permanentă, proteză acrilică totală, proteza fixa dentara, proteză pe implanturi.

CHIRURGIE
Include toate tratamentele chirurgicale limitate la nivelul cavităţii orale:
– extracţii dentare;
– premolarizari;
– rezecţii apicale;
– gingivoplastii;
– frenotomii.

PARODONTOLOGIE
Parodonţiul este ţesutul care leagă dintele de alveola dentară.
El are rol de a menţine dintele în alveola şi de a amortize forţele masticatoare. Parodonţiul este format din două zone:
– parodonţiul marginal;
– parodonţiul apic.

ORTODONŢIE
Scopul acestei discipline este de a obţine “dinţi drepţi” cu ajutorul aparatelor ortodontice fixe sau mobile.Cel mai adesea medicul ortodont tratează înghesuiri dentare, dar mai sunt şi alte situaţii posibile:
– angrenaje inverse;
– proalveolodontie (dinţi mai în faţă decât poziţia normală);
– retroalveolodontie (dinţi mai în spate decât poziţia normală).

IMPLANTOLOGIE
Implantul dentar poate înlocui cu succes un dinte sau mai mulţi dinţi absenţi de pe arcadă. Tratamentul prin implant dentar se face în două etape:
– etapa chirurgicală, în care se înserează implantul propriu-zis în os;
– etapa protetică, în care se ataşează partea coronară a implantului.

LASER DENTAR
Face parte din dotările de vârf ale clinicii noastre şi este utilizat cu succes în toate actele terapeutice efectuate de specialiştii noştri.
– intervenţii chirurgicale, implantologie, tratament de canal, parodontologie, tratamente pentru reducerea durerii şi vindecare rapidă.

În practica de zi cu zi, Jollydent şi-a construit un sistem de valori orientate către pacient şi nevoile sale:

– pacientul va fi întotdeauna în centrul atenției;
– planul de tratament este personalizat;
– găsim soluții de tratament la orice problemă stomatologică;
– prețuim timpul dvs , de aceea timpul petrecut în sala de așteptare este între zero și zece minute;
– atmosfera în cabinet este una prietenoasă, pacientul ascultă muzică, copiii pot urmări desene animate pe un ecran special amenajat.