În ultimii 15 ani a apărut un nou tip de eroziune dentară, produsă de atacul acidului din băuturile răcoritoare. Consumul de băuturi răcoritoare cu potențial eroziv este semnificativ la copii şi adolescenți.

În această categorie găsim:
– băuturile carbogazoase;
– sucurile de fructe preparate industrial;
– apele minerale sau ceaiurile cu diverse arome;

Senzația de răcorire este dată de scăderea pH-ului.
Băuturile răcoritore conțin acizi in cantități mari deoarece astfel se obține perceperea aromei, stabilitatea chimica, termenul de valabilitate.

PH-ul critic al smalțului este 4,5

Scăderea sub această valoare face posibilă demineralizarea hidroxiapatitei (o componentă esențială a smalțului dentar). Remineralizarea, unul dintre mecanismele de apărare împotriva eroziunii dentare nu poate avea avea loc atâta timp cât acizii sunt în contact cu suprafețele dentare și mențin pH-ul sub 4,5. Caria dentară care are la bază eroziunea smalțului se dezvoltă în timp, chiar în decursul unor ani. Leziunea este atipică, atât ca formă cât și ca localizare. De cele mai multe ori este localizată inter-dentar la joncțiunea dintre coroană și rădăcină, sub papila gingivală și este descoperită întâmplător la radiografie.

Pacientul se prezintă la cabinet cu dintele fracturat la nivelul coroanei și nu ințelege ce se intamplă, acesta nu avea nici o carie vizibilă. Așa cum spuneam anterior, caria evoluează în interiorul dintelui distrugând dentina( al doilea strat al dintelui ). Smalțul nemaiavând susțnere, cedează.

efectesuc
Tratamentul acestor carii este dificil de realizat atât din cauza localizării, inter-dentar, cât și a rezistenței materialului compozit într-un mediu permanent umed, subgingival. Există riscul infiltrării cu lichid între materialul compozit și structura dintelui, având ca efect negativ rezistența scăzută în timp a obturației. De aceea de cele mai multe ori se optează pentru o coroană de înveliș cu scopul de a proteja dintele și de a-l păstra pe arcadă cât mai mult timp.

dinti abrazati 2
Sperăm că acest articol va veni în ajutorul dumneavoastră și veți lua cele mai bune decizii pentru obținerea unui ZÂMBET STRĂLUCITOR.
Zâmbetul este stilul tău de viață!
Echipa Jollydent.

*Ne puteți contactat folosind formularul din pagina de CONTACT
*Programările se pot realiza la numărul de telefon 0724 752 114