Încă un succes: refacerea ocluziei și păstrarea dintelui natural

O pacientă în vârstă de 58 de ani s-a prezentat la Cabinetul stomatologic Jollydent pentru o a doua opinie în legătură cu caninul din partea stângă sus.

Examenul clinic a fost realizat de medicul chirurg împreună cu medicul protetician.

La examenul clinic s-a observant o mobilitate moderată, gradul unu la nivelul dintelui, lipsă de atașament gingival. Deși gingia nu mai era atașată de dinte, aceasta și-a păstrat aspectul normal și dimensiunile.

Dorința pacientei era să își păstreze dintele pe arcadă.

Cum prima opinie pe care a primit-o de la alt medic a fost extracția dintelui și inserare implant, pacienta a refuzat și a căutat o soluție mai bună, astfel că a ajuns la Jollydent.

La noi a venit după ce a citit pe site despre tratamentul inovativ al bolii parodontale cu plasmă trombocitară. Era curioasă dacă acest tratament îi poate salva caninul mobil.

Pentru a beneficia de acest tratament, paciențiilor li se recomandă efectuarea unor analize medicale specifice, pentru a vedea dacă nu suferă de tulburări de coagulare a sângelui, afecțiuni contraindicate în tratamentul cu plasmă trombocitară.

După ce am adunat toate datele medicale, am întocmit planul de tratament și am stabilit protocoalele care trebuiesc urmate.

Pe baza examenului clinic și al tomografiei computerizate s-a ales soluția de a încerca salvarea caninului, dinte stâlp în cavitatea bucală.

Planul de tratament întocmit este laborios, atât ca tehnică cât și ca timp.

  1. Prima etapă este cea chirurgicală, etapă în care se va îndepărta țesutul afectat.
  2. A doua etapă va cuprinde tratamentul inovativ cu plasmă trombocitară, 4 ședințe, una pe săptămână.
  3. A treia etapă va fi înlocuirea punții dentare vechi și corectarea planului de ocluzie.

Am prezentat planul de tratament pacientei, aceasta a acceptat; a urmat partea administrativă care presupune semnarea planului de tratament și a devizului.

Planul de tratament este individualizat pentru fiecare pacient în parte, de aceea costurile diferă de la un pacient la altul.

Fiind îndeplinite toate procedurile administrative s-a trecut la punerea în practică a planului de tratament.

În prima etapă – cea chirurgicală – s-a făcut

  • chiuretaj subgingival în câmp deschis,
  • SRP (scalarea și planarea rădăcinii),
  • curățarea chimică a zonei cu EDTA (un aminoacid – acid etilendiaminotetraacetic – care elimină calcifierile, metalele grele sau mineralele nedorite)
    și
  • aplicarea membranei PRF pentru refacerea osului și a gingiei.

După două săptămâni de la intervenția chirurgicală s-au scos firele de sutură. Lucrarea dentară a fost păstrată pe arcadă pentru a stabiliza caninul; în timpul intervenției chirurgicale, după îndepărtarea țesutului afectat, dintele a devenit și mai mobil, de aceea am ales această soluție.

După două luni de la intervenția chirurgicală, pacienta s-a prezentat la cabinet pentru tratamentul cu plasmă trombocitară.

După patru luni de la tratamentul cu plasmă și șase de la intervenția chirurgicală, pacienta a venit la controlul clinic. S-a efectuat și o radiografie de control. Având în vedere faptul că dintele s-a stabilizat, osul în jurul dintelui s-a refăcut complet și putem înlocui puntea dentară.

Cel mai important lucru din cadrul planului de tratament este echilibrarea ocluzală (ocluzia este spațiul de contact dintre dintele superior și cel inferior) cu realizarea mișcărilor funcționale, masticatorii.

Am insistat foarte mult pe acest aspect, pentru că acesta a declanșat mobilizarea caninului. Este foarte important ca o lucrare dentară să fie bine adaptată ocluzal.

Pacienta a plecat foarte fericită, deoarece la Jollydent a găsit o echipă primitoare, empatică, foarte bine pregătită din punct de vedere profesional și înarmată cu multă răbdare.

 

Există literatură amplă care susține faptul că dinții cu distrugere parodontală extinsă pot fi menținuți pe arcadă pentru perioade lungi de timp. Un studiu recent publicat a arătat că într-un grup de pacienți afectați parodontal cu un total de 2323 de dinți, doar 17% din acești dinți au fost pierduți din motive parodontale la 10 ani după tratamentul parodontal activ.

Autorii studiului au conchis că, în mod frecvent, dinții cu pierdere osoasă severă nu sunt lipsiți de speranță”.

În concluzie: nu renunța cu ușurință la dinții tăi; de fiecare dată când primești verdictul “comod” (pentru medic) de extracție+implant, verifică dacă asta este cu adevărat singura soluție.

Vino la Jollydent; s-ar putea să găsim modalități de a-ți păstra dinții naturali. Medici și pacient, suntem o echipă care realizăm minuni.