O soluție surpinzătoare: proteză dentară fără implanturi

Un pacient în vârstă de 43 de ani s-a prezentat la Cabinetul stomatologic Jollydent acuzând în primul rând dureri foarte mari la nivelul mandibulei în zonele laterale, lipsa masticației și aspectul inestetic la nivelul dinților frontali.

La examenul clinic am observat multiple carii de colet la nivelul dinților frontali, resturi radiculare suprainfectate la nivelul molarilor inferiori dreapta și stânga. S-a mai evidențiat prezența biofilmului dentar și a tartrului supra și subgingival.

Cauzele principale care au dus la degradarea dinților sunt: alimentația incorectă, tehnica de periaj incorectă și frica de stomatolog.

Deteriorarea dinților a debutat la acest pacient în urmă cu 5 ani.

Examenul clinic inițial a fost realizat de medicul stomatolog generalist.

După examenul clinic s-a trecut la realizarea planului de tratament. Întocmirea planului de tratament a fost realizată de o echipă formată din protetician, chirurg și endodont.

După definitivarea planului de tratament, acesta a fost prezentat pacientului. I s-au explicat pe îndelete toate etapele, durata tratamentului și costurile. Pacientul a înteles pe deplin totul și a semnat planul și devizul lucrării. Planul de tratament este individualizat pentru fiecare pacient în parte iar costurile diferă de la un pacient la altul.

În prima etapă s-au tratat urgențele, respectiv eliminarea durerii, principalul motiv care l-a adus pe pacient la cabinetul nostru.

Etapa chirurgicală a cuprins extracția resturilor radiculare ale molarilor inferiori.

A doua etapă a fost igienizarea și educarea pacientului în privința unui periaj corect.

A treia etapă a fost cea endodontică. Au fost tratați dinții din zona frontală inferioară. Chiar dacă partea coronară era distrusă într-o proporție destul de mare, s-a decis păstrarea și reconstituirea coronară cu pivoți din titan sau reconstituiri corono-radiculare din crom-cobalt.

Ultima etapă a fost cea protetică, de restaurare a danturii.

Întotdeauna lucrarea protetică se alege în funcție de vârsta pacientului.

În cazul nostru, având un pacient tânăr, am optat pentru o punte fixă total fizionomică metalo-ceramică cu două extensii RHEIN care vor complete arcadele. Această structură protetică este cimentată pe dinți, deci este fixă. Sistemul RHEIN este detașabil pentru a putea fi igienizat.

Având în vedere faptul că pacientul avea unele afecțiuni generale, implanturile au fost contraindicate.

Bucuria pacientului a fost enormă când a văzut lucrarea protetică, nu credea că în situația lui se vor putea face lucrări fixe fără implanturi.

Ne-a mărturisit că înainte de a veni la noi se pregătise mental că va purta proteze mobile. Deși avea încredere deplină în echipă, a stat cu teamă până în clipa în care a văzut puntea inserată pe arcadă.

După două săptămâni a venit la control și la echilibrare ocluzală și ne povestea râzând că se simte ca și cum i-au crescut a treia oară dinții (“a treia dentiție”), atât de bine și de repede s-a acomodat cu noua lucrare.

La Jollydent a găsit o echipă primitoare, empatică, foarte bine pregătită din punct de vedere profesional și înarmată cu multă răbdare.

Pacientul a plecat fericit, iar noi, echipa suntem multumiți că am mai făcut un om să zâmbească.