Laserul dentar în bolile parodontale

//Laserul dentar în bolile parodontale

Laserul dentar are efect antiinflamator, antiedematos și de biostimulare a sistemului imunitar și este folosit cu succes în tratamentul bolilor parodontale.

Bolile parodontale sunt asociate cu diabetul zaharat, bolile cardio-vasculare și accidentele vasculare cerebrale.

Bolile parodontale reprezintă totalul afecțiunilor localizate la nivelul gingiei și a osului parodontal, structuri ce au ca rol principal menținerea dintelui in alveolă.

Bolile parodontale sunt cauzate de placa bacteriană ce se formează în mod constant pe dinți , după fiecare masă. Dacă periajul nu este corect sau este absent, aceast biofilm ce formează placa bacteriană se calcifică, ducând în timp la apariția tartrului.

La nivelul plăcii bacteriene și a tartrului dentar se acumulează microorganisme patogene care duc la apariția bolii parodontale.

În primul stadiu apare gingivita microbiană care se manifestă clinic prin tumefacția gingiei, roșeață și sângerare la periaj. Dacă aceste semne clinice nu ne ingrijorează și gingivita nu este tratată, boala se va agrava, va avansa în profunzime. Următorul  stadiu este parodontita marginală rapid progresivă, apoi  parodontita marginală cronică profundă rebelă la tratament ( cunoscută și ca parodontoză), ducând în final la pierderea dinților.

Simptomele bolilor parodontale:

– halena fetidă (respirație urât mirositoare);

– gust neplăcut în gură;

– gingii roșii, tumefiate;

– prurit (mâncărimi) la nivelul gingiilor;

– retracție gingivală;

– durere la masticație;

– mobilitate dentară;

– apariția puroiului în șanțul gingival.

Factorii de risc în declanșarea bolilor parodontale:

– igiena orală deficitară;

– fumatul excesiv;

– lipsa alimentelor dure din alimentație, care au rol în autocurățarea dinților;

– tartrul dentar;

– unele tipuri de medicamente, precum steroizi, antiepileptice, blocante ale ionilor de calciu, anticoncepționale orale;

– băuturile acide care cresc aciditatea bucală;

– obturații de colet incorect aplicate;

– dinți înghesuiți;

– schimbări hormonale, sarcina sau menopauza;

– stresul, care scade capacitatea de apărare a organismului împotriva infecțiilor;

– consumul exagerat de alcool.

Laserul dentar acționează în principal asupra microorganismelor de la nivelul parodonțiului determinând, așa cum s-a demonstrat recent, o scădere semnificativă a patogenității acestora.

Laserul dentar nu încălzește țesuturile înconjurătoare, acționând pe o suprafață de un cm pătrat, nu determină contracții musculare, dar scade tumefacția, diminuează inflamația și reduce semnificativ durerea.

Are efect pregnant de calmare a durerii, acțiune antibacteriană și antiinflamatorie (în formele de inflamație incipientă determină reducerea semnificativă a acesteia), accelerează procesul de vindecare.

În ceea ce privește mobilitatea dentară, este înregistrată o reducere graduală a acesteia, ducând treptat la reluarea funcției masticatorii. În urma tratamentului cu laser, examenul radiologic va arăta o regenerare osoasă progresivă.

Metoda este simplă / nedureroasă pentru pacient

O calitate aparte a laserilor terapeutici o reprezintă capacitatea lor de a traversa osul, astfel încât acționează și în profunzime. Rezultatele sunt evidente de la prima sedință, este indicat în următoarele afecțiuni:

 1. Alveolita – uneori după extracția dentară la 2-3 zile de la intervenția chirurgicală, poate să apară o durere la nivelul alveolei. Laserul accelerează vindecarea și diminuează durerea cu 50% după prima şedinţă
 2. Perleșul sau zăbăluța – însoţeşte de regulă candidoza bucală
 3. Dureri postanestezie – în anumite cazuri, după anestezie se instalează o durere la nivelul locului înțepăturii sau la nivelul obrazului
 4. Afta bucală – este o leziune ulceroasă localizată la nivelul mucoasei bucale, foarte dureroasă. Are un contur bine delimitat, de culoare albicioasă. Poate fi bine tratată cu ajutorul laserului, durerea diminuându-se din prima ședință
 5. Cicatrici cheloide – apar în urma unor intervenții chirurgicale la nivelul feței. Există diferite tipuri de abces dentar care necesită executarea unor incizii la nivelul feței, având ca rezultat apariția acestor cicatrici
 6. Cracmente sau contuzii ale articulației temporo-mandibulare – cracmentele sunt zgomote care se aud la deschiderea și închiderea gurii și sunt datorate relaxării ligamentelor temporo-mandibulare
 7. Leziuni de decubit – apar la purtătorii de proteze noi
 8. Gingivita microbiană – laserul are efect bactericid asupra germenilor microbieni responsabili de apariția gingivitei
 9. Herpesul – încă de la prima ședință rezultatele sunt vizibile. În primul rând dispare durerea, se diminuează tumefacția și evoluția herpesului este oprită, trecându-se direct la ultimul stadiu, cel de crustă
 10. Hiperemia pulpară – durerea este diminuată prin reducerea edemului și a inflamației la nivelul pulpei dentare (nervului);
 11. Hipersensibilitatea dentinară – senzația de străpezire a dinților este semnificativ ameliorată
 12. Nevralgia de trigemen – durerea este mult diminuată
 13. Parodontita – este o afecțiune a gingiei însoţită de rezorbția osului. De cele mai multe ori se observă la nivelul papilei dentare, care are un aspect plan, decapitat. Cu ajutorul laserului papila capătă aspectul normal, iar resorbția osului este oprită
 14. Periodontita – reprezintă inflamația si infecția osului parodontal și a ligamentelor alveolare, elemente ce au rol în menținerea dintelui în alveolă.

Tratamentul cu laserul dentar

Laserterapia constituie o alternativă la tratamentul chirurgical. Bazați pe cercetări, date și experiență, putem enumera multiplele avantaje ale terapiei laser: bactericid, detoxifiant, homeostatic, biostimulare a sistemului imunitar.

Este foarte uşor de utilizat, putând fi tratate și zonele anatomice greu accesibile și este foarte confortabil pentru pacient.

Tratamentul cu laser asigură eradicarea bacteriilor și o vindecare mai bună a rănilor.

Energia laser este aplicată în procedurile parodontale ca adjuvant sau alternativă la procedurile chirurgicale.

Laserul extinde gama de tratamente oferite în cabinetul stomatologic, crescând precizia, încurajând tratamentul minim invaziv și vindecarea mai bună a rănilor.

Introducerea metodei laser în practica dentară extinde gama de tratamente non-chirurgicale ale bolii parodontale.

Poate fi folosit cu succes și în gangrene dentare complicate cu parodontite apicale (granuloame), unde se iradiază atât canalul radicular cât și apexul dintelui. După terminarea tratamentului se constată dispariția inflamației și a exudatului și reducerea infecției la nivelul osului.

Radiologic, la trei luni de la administrarea tratamentului se constată o regenerare osoasă progresivă, zona de radiotransparență din jurul apexului fiind înlocuită de o zonă opacă, de os sănătos.

Poate fi folosit și în cazul femeilor însărcinate care au dureri dentare deoarece nu afectează fătul, având acțiune strict locală, un cm pătrat.

Este important de precizat faptul că tratamentul cu laserul dentar nu exclude celelalte mijloace terapeutice, fiind un adjuvant pentru orice medic care dorește să aibă rezultate cât mai bune și cât mai rapide la pacienții săi.

Având în vedere că stomatologia se confruntă cu două probleme – durerea și costurile -, putem spune că prin intermediul laserului se reușeşte rezolvarea acestor două probleme și anume reducerea durerii cu costuri mici.

Tratamentul cu laser dentar costă 100 lei / şedinţă.

 

Sursa: ParodontologieConf. Dr. Horia Dumitriu, 1997

Dental Tribune iul/2017

Sperăm că acest articol va veni în ajutorul tău și vei lua cele mai bune decizii pentru obținerea unui ZÂMBET STRĂLUCITOR.
Zâmbetul este stilul tău de viață!
Echipa Jollydent.

* Programările se pot realiza la numărul de telefon 0724 752 114.

2018-07-23T10:00:22+00:00