Restaurare a danturii cu punte fixă total fizionomică metalo-ceramică și o proteză scheletată fixă

O pacientă în vârstă de 52 de ani s-a prezentat la Cabinetul stomatologic Jollydent acuzând în primul rând lipsa masticației și aspectul inestetic al dinților frontali, dar și aspect de față îmbătrânită.

Examenul clinic inițial a fost realizat de medicul stomatolog generalist, care a observat o edentație terminală bilaterală, anodonție (lipsa congenitală a dintelui) de incisiv lateral dreapta, diastemă de 4 mm, ocluzie dentară prăbușită, dinții din zona frontală aveau mobilitate de gradul unu și doi.

Lipsa dinților din zona laterală (zonă de sprijin și zonă de masticație) creează neplăceri foarte mari pacienților. Alimentele sunt ingerate aproape întregi din cauza lipsei dinților, iar dinții din zona frontală sunt supuși unor presiuni foarte mari, pacienții adesea folosind acești dinți în masticație. Acest obicei duce la afectarea rădăcinilor dinților. Incisivii și caninii au rol de incizie, nu de masticație. În concluzie, este afectată și stabilitatea acestor dinți.

După examenul clinic s-a trecut la realizarea planului de tratament. Întocmirea planului de tratament a fost realizată de o echipă formată din protetician, tehnician dentar și endodont.

După definitivarea planului de tratament acesta a fost prezentat pacientei, explicându-i-se pe îndelete toate etapele de tratament, durata tratamentului și costurile. Pacienta a înțeles pe deplin totul și a semnat planul de tratament și devizul lucrării. Planul de tratament este individualizat pentru fiecare pacient în parte iar costurile diferă de la un pacient la altul.

Fiind îndeplinite toate procedurile administrative s-a trecut la punerea în practică a planului de tratament.

Prima etapă a fost cea endodontică. Au fost tratați dinții din zona frontală superioară.

A doua etapă a fost cea protetică, de restaurare a danturii.

Etapa protetică constă în șlefuirea dinților, amprentarea și protezarea provizorie. Nici un pacient nu pleacă de la noi din cabinet fără protezare provizorie imediată.

Întotdeauna lucrarea protetică se alege în funcție de vârsta pacientului. În acest caz, pentru pacienta noastră am optat pentru o punte fixă total fizionomică metalo-ceramică și o proteză scheletată fixă care va completa arcadele. Această structură protetică este cimentată pe dinți, deci nu se mișcă.

A fost un caz dificil de realizat din cauza lipsei incisivului lateral și prezența diastemei (spațiul liber dintre doi dinți) mari. Au fost create mai multe machete până am ajuns la un consens cu pacienta.

Pacienta a fost foarte încântată când a văzut lucrarea protetică, nu credea că în situația ei vom putea realiza o punte dentară care să aibă toți dinții și să îi închidă diastema.

În general, la maxilar lucrările protetice au o componentă care acoperă cerul gurii, dar în acest caz am creat un design diferit, deoarece pacienta avea o senzație de vomă accentuată și am dorit să îi înlăturăm acest disconfort.

Ne-a mărturisit că înainte de a veni la noi se pregătise mental că îi vom schimba complet aspectul feței dar nu știa cum. Deși avea încredere deplină în echipă, a stat cu teamă până în clipa în care a văzut lucrarea protetică inserată pe arcadă.

La controlul de două săptămâni care are ca scop echilibrarea ocluzală (modul în care dinții superiori se închid și interacționează cu cei inferiori atunci când mușcăm sau înghițim) ne zâmbea încontinuu și ne spunea că i-a crescut al treilea rând de dinți care este superb.

La Jollydent a găsit o echipă primitoare, empatică, foarte bine pregătită din punct de vedere profesional și înarmată cu multă răbdare.

Medici și pacient, suntem o echipă care realizăm minuni. Pacientul a plecat fericit, iar noi suntem multumiți că am mai făcut un om să zâmbească.