Studiu de caz: refacere majoră dentară cu înălțarea ocluziei
Pacientul în vârstă de 32 de ani s-a prezentat la Cabinetul stomatologic Jollydent acuzând în primul rând o durere foarte mare la nivelul mandibulei în zona laterală, lipsa masticației și aspectul inestetic al dinților din zona frontală.
La examenul clinic s-au observat multiple resturi radiculare (fragmente de rădăcini) ale dinților frontali superiori, resturi radiculare suprainfectate la nivelul molarilor superiori și inferiori dreapta și stânga. S-a mai evidențiat prezența biofilmului dentar (o substanță alb-gălbuie de consistență moale care se depunde pe suprafețele dinților și duce la formarea tartrului) și a tartrului supra și subgingival.
Cauza principală a degradării dinților o constituie “amelogeneza imperfecta” – o anomalie în dezvoltarea smalțului dentar. Deteriorarea dinților a debutat la acest pacient în urmă cu 10 ani.
Examenul clinic inițial a fost realizat de medicul stomatolog generalist. După examenul clinic s-a trecut la realizarea planului de tratament, ce a cuprins două etape: etapa provizorie și etapa definitivă. Întocmirea planului de tratament a fost realizată de o echipă formată din protetician, chirurg și endodont.
După definitivarea planului de tratament, i l-am prezentat pacientului. I-am explicat pe îndelete toate etapele, durata tratamentului și costurile. Pacientul a înteles pe deplin totul și a semnat planul și devizul lucrării. Planul de tratament este individualizat pentru fiecare pacient în parte iar costurile diferă de la un pacient la altul.
După îndeplinirea tuturor procedurile administrative s-a trecut la punerea în practică a planului de tratament.
În prima etapă am tratat urgențele: am eliminat durerea, principalul motiv care l-a adus pe pacient la cabinetul nostru.
Etapa chirurgicală a cuprins extracția resturilor de rădăcini ale molarilor superiori și inferiori și prezervarea alveolei (cavitatea din maxilar în care stă dintele) cu membrane de vindecare rapidă (PRF).
A doua etapă a fost igienizarea și educarea pacientului în privința unui periaj corect.
A treia etapă a fost cea endodontică. Au fost tratați dinții din zona frontală superioară. Chiar dacă partea coronară era distrusă într-o proporție destul de mare, am decis păstrarea rădăcinilor.
A patra etapă a fost gingivo-plastia (remodelarea gingiei sănătoase care înconjoară dintele), cu alungirea rădăcinilor dinților frontali.
Ultima etapă a fost cea protetică, de restaurare a danturii.
Grupul dinților frontali a fost amprentat în vederea realizării de reconstituiri corono-radiculare (RCR). Peste aceste RCR-uri s-a realizat o punte provizorie din PMMA. Această punte are rolul de a proteja RCR-urile, de a înălța ocluzia (atingerea dintre dintele superior și cel inferior), de a stabiliza ocluzia și, nu în ultimul rând, de a reface estetica și fonația.
Tratamentul a durat cam două luni, deoarece a trebuit să așteptăm vindecarea post-extracțională.
După o lună pacientul a venit la control, care reînvățase să zâmbească. Igiena dentară era bună, masticația eficientă, fonația corectă. Am reușit să ii restabilim funcțiile aparatului dento-maxilar.
Prima parte a tratamentului s-a încheiat, partea provizorie.
Pacientul are la maxilar o punte fixă, iar la mandibulă bilateral o proteza parțială cu croșete elastice.
Peste 6 luni pacientul va intra în etapa definitivă a tratamentului, care va cuprinde inserarea de implanturi bilateral la mandibulă, iar la maxilar o punte fixă total fizionomică.
Am ales o perioadă de 6 luni cu lucrări provizorii din mai multe motive:
- Acomodarea pacientului cu noua ocluzie. Din cauza lipsei dinților din zona de sprijin, zona laterală, ocluzia s-a prăbușit. Am înălțat ocluzia cu 3 mm. În urma înălțării ocluziei, pacientul poate prezenta dureri de cap, dureri ale musculaturii la nivel facial. Materialele pe care le folosim la Jollydent sunt moi și atenuează șocurile, ajutând pacientul să se acomodeze cu noua ocluzie.
- Însușirea unei igiene corecte de către pacient. Având în vedere faptul că va beneficia de implanturi, igiena trebuie să fie foarte riguroasă.
- Vindecarea completă a alveolei post-extracționale. Deoarece în zonele edentate se vor insera implanturi, în etapa chirurgicală “am pregătit terenul” prin folosirea membranelor PRF care vor păstra dimensiunea și densitatea osului.
Din istoricul pacientului am aflat că a mai încercat să își trateze dinții dar nu a găsit empatia pe care o dorea. Își dorea un medic care să aibă răbdare să îl asculte, să îl înțeleagă, să nu îl judece pentru situația jalnică în care se află dinții lui.
La Jollydent a găsit o echipă primitoare, empatică, foarte bine pregătită din punct de vedere profesional și înarmată cu multă răbdare.
Medici și pacient, suntem o echipă care realizăm minuni. Pacientul a plecat fericit, iar noi, echipa suntem multumiți că am mai făcut un om să zâmbească.