Studiu de caz: refacerea danturii cu punte fixă
Pacientul în vârstă de 40 de ani s-a prezentat la cabinetul stomatologic Jollydent nemulțumit de spațiul dintre incisivii centrali superiori, mobilitatea dinților frontali inferiori și speriat că are parodontoză.
La examenul clinic s-a observat mobilitatea de gradul 3 a celor doi incisivi centrali inferiori, fără șanse de recuperare.
Cauza principală a mobilității dentare a constituit-o igiena precară la nivelul dinților frontali inferiori cu prezența tartrului supra și subgingival.
La examenul clinic am evidențiat cauzele și am stabilit un plan de tratament. Examenul clinic inițial a fost realizat de medicul stomatolog generalist, iar apoi echipa formată din stomatolog, chirurg și endodont (specialist în tratarea afecțiunilor prezente în interiorul dintelui) a întocmit planul de tratament. Acest plan de tratament a fost explicat pacientului care a înteles și a fost de acord cu continuarea lui. După ce a fost semnat planul de tratament și devizul s-a trecut la materializarea lui.
Tratamentul a durat aproape două luni, deoarece s-a început cu zona frontală mandibulară și apoi cu cea maxilară. Planul de tratament este individualizat pentru fiecare pacient în parte, de aceea și costurile diferă de la un pacient la altul.
Prima etapă a fost cea de igienizare și educare a pacientului pentru însușirea unui periaj corect. După detartrajul cu ultrasunete, a urmat tratamentul cu laserul terapeutic, care are rol antiinflamator și antiedematos.
Odată curățată cavitatea bucală s-au extras dinții parodontotici și s-a folosit din nou laserul terapeutic care a accelerat vindecarea post extracțională cu 50%.
A urmat tratamentul endodontic care a cuprins incisivii laterali și caninii inferiori.
Ultima etapă a fost cea protetică, în care proteticianul împreună cu tehnicianul dentar au realizat o punte dentară fixă total fizionomică de la canin la canin.
Ca protocol de lucru, dinții devitalizați au fost șlefuiți și amprentați. Amprenta a fost trimisă în laborator unde tehnicianul a realizat lucrarea dentară.
A urmat partea mai dificilă de realizat și anume închiderea diastemei (spațiul dintre incisivii centrali), aspect care il nemulțumea pe pacientul nostru.
Dinții au fost devitalizați de către endodont, apoi a fost realizat un model de studiu care a fost analizat de protetician si tehnician.
S-a realizat și un model de lucru pe care s-a facut macheta din ceară a viitoarei lucrări. I s-a prezentat pacientului. Pacientul a fost mulțumit de machetă și în acest fel am trecut la realizarea lucrării protetice.
S-au șlefuit dinții și s-au amprentat. Amprenta a fost trimisă în laborator unde s-a realizat puntea dentara fixă total fizionomică metalo-ceramică.
Prin folosirea acestor punți fixe am imobilizat dinții și am realizat un aspect plăcut al dinților pacientului.
Pacientul a fost chemat la control o dată la 6 luni pentru a i se verifica igiena dentară și starea de sănătate gingivală.
Având în vedere predispoziția la gingivită microbiană și sângerare gingivală, pacientul beneficiază de laserterapie o dată la 6 luni si de tratament prin injectare cu plasmă trombocitară o dată pe an.
Din istoricul pacientului am aflat că a mai încercat să își trateze dinții dar nu a găsit empatia pe care o dorea. Își dorea un medic care sa aibă răbdare să îl asculte, să îl înțeleagă, să nu îl judece pentru situația jalnică în care se află dinții lui.
La Jollydent a găsit o echipă primitoare, empatică, foarte bine pregătită din punct de vedere profesional și înarmată cu multă răbdare.
Medici și pacient, suntem o echipă care realizăm minuni. Pacientul a plecat fericit, iar noi, echipa suntem mulțumiți că am mai făcut un om să zâmbească.