Coroana de zirconiu este o microproteză fixă și face parte din categoria coroanelor de acoperire total fizionomice.

Coroana de zirconiu are un aspect fizic deosebit, asemănător cu al dintelui natural. Acest lucru este posibil datorită faptului că zirconiul se găsește în mai multe nuanțe. Atât discul de zirconiu cât și ceramica care îl acoperă vor fi alese de la început la culoarea celorlalţi dinţi ai pacientului. Cele trei calități majore ale coroanei de zirconiu sunt: transluciditatea, absența coroziunii și biocompatibilitatea. Transluciditatea este dată de reflexia luminii pe culoarea albă a zirconiului.

Proprietățile zirconiului

 • Duritatea zirconiului este 6,5 – 7,5 iar a smalțului dentar este 8. Din acest motiv zirconiul este mult mai indicat în realizarea coroanelor dentare decât ceramicile ce au duritatea de 9,8 şi, din cauza asta, produc tocirea (abraziunea) dinților opuşi (antagoniști).
 • Zirconiul se găseşte în natură sub formă de oxid de zirconiu. Acest fapt împiedică oxidarea lui în cavitatea bucală și elimină apariția lizereului gingival (dunga neagră de la gingie). Zirconiul este biocompatibil și bioinert ceea ce îl face foarte bine tolerat de organism, deci gustul metalic va fi eliminat. Poate fi folosit și la pacienții care sunt alergici la metale. Conductibilitatea termică scăzută a zirconiului face ca riscul de afectare al pulpei dentare să fie minim, coroana de zirconiu fiind astfel cea mai indicată pe dinții vitali (cu nervul intact). Aceștia nu vor mai fi sensibili la consumul de alimente reci sau fierbinți.
 • Zirconiul nu permite acumularea şi formarea de placă bacteriană.
 • Coroana de zirconiu are transluciditate similară cu cea a dinților naturali. Culoarea albă a zirconiului reprezintă un avantaj din punct de vedere estetic deoarece materialul opac care se foloseşte la coroanele metalo-ceramice aici nu mai este necesar. Stratul de material opac absoarbe lumina, nu o reflectă așa cum face zirconiul. Transluciditatea – care asigură un aspect natural dintelui – reprezintă diferență majoră între coroana din ceramică pe suport de zirconiu și coroana metalo-ceramică.
 • Punctul de topire al zirconiului este de peste 1800 de grade, cu mult peste cel al ceramicii. Această calitate îi asigură stabilitate dimensională în timpul arderii.
 • Coroanele de zirconiu total fizionomice rezistă în timp între 5-10 ani.

Proprietăţile zirconiului

Când ai nevoie de o coroană de zirconiu?

 1. Dacă ai dinți cu coroana distrusă, peste 40% din suprafață, care nu mai pot fi refăcuţi cu materiale compozite.
 2. Dacă ai dinți cu coroana fracturată
 3. Dacă ai dinți inestetici din cauza formei, dimensiunii sau culorii
 4. Dacă ai dinți cu nervul scos (tratați endodontic) – dinții cu tratamente endodontice sunt mai fragili si mai predispuși spre fractură.
 5. Coroane dentare pe implant
 6. Spațiu ocluzal redus – distanţa dintre dintele şlefuit şi cel opus (antagonist) este sub 3 mm.

Tipuri de coroane

Din punct de vedere estetic, coroana monolitică de zirconiu este net superioară coroanei metalo-ceramice. Coroana de zirconiu monolitică este indicată în zona laterală pentru a acoperi un dinte sau ca element de ancorare într-o punte dentară, pentru a înlocui un dinte absent. Este soluția ideală pentru dinții cu dimensiuni reduse, sau pentru zonele unde spațiul de ocluzie este sub 3 mm.

Coroana de zirconiu monolitică este mult mai ușoară decât coroana metalo-ceramică, de aceea acomodarea pacientului cu acest tip de lucrare va fi mult mai rapidă.

Coroana de zirconiu monolitică trebuie să fie foarte bine lustruită pentru a nu produce leziuni dinților naturali cu care intră în contact ocluzal.

Pentru zona frontală se recomandă coroane Weisser din zirconiu cu fațete de ceramică.

Obiectivele urmărite de medicul stomatolog atunci când vă propune o coroană de zirconiu:

 1. Retenția și rezistența
  Retenţia reprezintă capacitatea coroanei de a se menţine pe dinte atunci când se aplică o mişcare în axul lung al dintelui. Un dinte cu o coroană lungă va avea o retenţie mai bună decât un dinte cu o coroană scurtă.
  Rezistenţa reprezintă stabilitatea coroanei pe dinte atunci când sunt aplicate forţe axiale sau oblice.
 2. Conservarea structurii dentare
  Un dinte cu pulpa dentară vie este mai rezistent în timp, de aceea în timpul procesului de preparare a dintelui şlefuirea se va face sub jet de apă pentru a nu încălzi pulpa dintelui şi a o deteriora ireversibil.
 3. Rezistența în timp
  Zirconiul este casant şi pentru a rezista în timp grosimea coroanei dentare trebuie să fie 2 mm ocluzal şi 1,2 mm în circumferinţă.
 4. Adaptarea marginală
  Adaptarea marginală la coletul dintelui este cel mai important factor care trebuie urmărit. O coroană scurtă la colet va lasa un spaţiu între coroană şi gingie unde se va acumula placă bacteriană care va favoriza apariţia bolii parodontale. O coroană prea lungă va traumatiza gingia, producând sângerări gingivale permanente.
 5. Conservarea parodonțiului
  Coroana de zirconiu nu trebuie să pătrundă mai mult de 0,5 mm în şanţul gingival. Dacă această regulă este încălcată apare gingivita de natură traumatică sau recesiunea gingivală, fenomene premergătoare apariţiei bolilor parodontale.

Etapele clinice de realizare a coroanei de zirconiu:

 1. Șlefuirea dintelui
 2. Amprenta funcțională
 3. Protezarea provizorie a bontului protetic
 4. Proba coroanei dentare
 5. Adaptarea coroanei dentare
 6. Cimentarea provizorie
 7. Cimentarea definitivă

Prepararea dintelui pentru coroana de zirconiu

Amploarea șlefuirii este realizată în funcție de cerințele estetice. Cu cât cantitatea de substanță dentară șlefuită este mai mare cu atât tehnicianul dentar va avea mai mult spațiu pentru a stratifica ceramica.

Grosimea minimă a capei de zirconiu pentru dinții frontali trebuie să fie de 0,3 mm iar pentru dinții laterali 0,5 mm.

Pentru prepararea dintelui în zona frontală se recomandă o șlefuire de 1,5-2 mm a muchiei incizale și 1-2 mm în circumferință.

În zona laterală suprafața ocluzală va fi șlefuită cu 2-2,5 mm iar circumferința 1-3 mm.

Protezarea provizorie cu coroane temporare are rolul de a proteja canaliculele dentinare de invazia bacteriană care duce la hiperemie (inflamarea pulpei dentare) şi necroză pulpară (moartea pulpei dentare). Previne creșterea gingiei în zona de colet (în timpul şlefuirii, gingia este îndepărtată de dinte pentru a se crea spaţiu pentru coroana de zirconiu; fiind elastică, gingia are tendinţa să revină în poziţia iniţială) și menține spațiul ocluzal creat prevenind erupția pasivă (dinţii slefuiţi au tendinţa să migreze în plan vertical pentru a se apropia unul de altul).

Și nu în ultimul rând din considerente estetice.

Proba coroanei de zirconiu: în această etapă se verifică inserarea coroanei pe bontul protetic. Aceasta trebuie să se insereze lejer, fără fricțiune.

Adaptarea coroanei de zirconiu: aici se are în vedere adaptarea marginii gingivale a coroanei.

Cimentarea definitivă se face cu cimenturi compozite, cimenturi ionomere de sticlă, ciment fosfat de zinc.

Coroana provizorie este îndepărtată de pe dinte. Bontul protetic este curățat și uscat. Cimentul se aplică în strat subțire în coroana de zirconiu, care apoi se așează ușor pe dinte în poziția corectă și este presată ferm. Dupa câteva minute se îndepărtează excesul de ciment, cu grijă pentru a nu leza gingia.

Pacientul este sfătuit să nu mănânce o oră.

Pregătirea dintelui pentru coroana de zirconiu: şlefuirea

Etape de laborator

Coroana de zirconiu este realizată în laborator prin tehnologia CAD-CAM (Computer Aided Design – Computer Aided Manufacturing). Aceasta îi oferă tehnicianului dentar posibilitatea de a modela coroana dentară cu ajutorul computerului, oferindu-i o precizie incomparabil mai mare decât în cazul realizării manuale. Cu ajutorul acestei tehnici, timpul de realizare este foarte scurt: 3 zile din momentul amprentării. Deși se folosesc tehnologii de ultimă generație, prețul este asemănător cu al unei coroane metalo-ceramice.

Procesul tehnologic CAD-CAM de realizare al coroanelor dentare din ceramică pe suport de zirconiu începe cu frezarea computerizată a unui bloc solid de zirconiu sau a unui disc. Apoi pe acest schelet se vor adăuga succesiv straturi de ceramică. Ceramica se arde în cuptoare speciale la temperaturi de peste 700o Celsius.

Protezarea provizorie

Indicaţii de întreţinere:

Cel mai important factor care afectează restaurarea protetică din zirconiu este igiena orală incorectă a pacientului. În acest sens recomandăm pacienţilor utilizarea duşului bucal. Acesta nu răneşte gingia, nu provoacă sângerare, deci poate fi folosit şi de către pacienţii cu gingii sensibile.

Pacienţii se vor prezenta la control o dată pe an.

Coroana de zirconiu – preţ:

Coroană din ceramică pe suport de zirconiu costă 1300 lei.

Coroana monolitică de zirconiu costă 1300 lei.

Preţul este pentru o coroană şi nu include şi alte tratamente care ar putea fi necesare, cum ar fi tratamentul endodontic (scos nerv). Costul complet va putea fi estimat doar după consultul de specialitate, la cabinet.