Tratament cu succes al unei parodontite avansate, cu păstrarea dinților
O pacientă în vârstă de 30 de ani s-a prezentat la cabinetul stomatologic Jollydent pentru o a cincea (!) opinie în privința tratamentului bolii parodontale de care suferă de mulți ani, fiind și nemulțumită de aspectul inestetic al dinților, lipsa masticației, mobilitate dentară accentuată, gingii inflamate și sângerânde.
În urma anamnezei amănunțite și a examenului clinic riguros, realizat de medicul stomatolog generalist, am ajuns la următoarele concluzii:
- pacienta suferă de parodontită avansată, stadiul III, gradul B. Stadiul III înseamnă prezența pungilor parodontale cu adâncime de până la 6 mm, pierderea atașamentului gingival clinic 5 mm, pierderea osoasă verticală și orizontală generalizată aproximativ 50%. Gradul B înseamnă o progresie medie a bolii;
- cauza declanșatoare a bolii parodontale a fost supunerea organismului unui stres cronic timp îndelungat.
Pacienta suferă de parodontită de 2 ani. În acest interval de timp a mai fost tratată pentru această boală dar fără succes. Cei mai mulți medici i-au recomandat extracția tuturor dinților și inserarea de implanturi.
Aici discuția atinge două planuri:
- dacă pe un os bolnav parodontopat se vor insera implanturi, cât vor rezista acestea? și
- pacienta ar urma să devină edentată total pentru un timp și să poarte proteze totale cel puțin un an. Cât de traumatizant psihic este acest lucru pentru o tânără frumoasă și plină de viață?
La noi în cabinet a venit după ce a citit pe site despre tratamentul inovativ al bolii parodontale cu plasmă trombocitară. Era curioasă dacă poate beneficia de acest tratament la doi ani de la declanșarea bolii.
Pentru a beneficia de acest tratament, pacienților li se recomandă efectuarea unor analize medicale specifice, pentru a vedea dacă nu suferă de tulburări de coagulare a sângelui, afecțiuni contraindicate în tratamentul cu plasmă trombocitară.
După ce au fost adunate toate datele medicale, am întocmit planul de tratament și am stabilit protocoalele care trebuie urmate.
Pacienta a fost foarte bucuroasă să afle că există soluții de a păstra dinții în gură, deși se mișcau foarte tare și, după atâția medici care nu reușiseră să-i propună soluții eficiente, își cam pierduse speranța.
După ce s-au rezolvat și problemele administrative care cuprind semnarea planului de tratament și a devizului de costuri, am trecut la partea cea mai dragă nouă, reabilitarea completă a cavității bucale.
Prima etapă a fost imobilizarea dinților cu bandă din fibră de sticlă, pentru că nu se putea face igienizare, existând riscul să mobilizăm și mai mult dinții.
A doua etapă a fost igienizarea și asanarea cavității bucale.
S-a făcut detartraj cu aparatul piezo, spălături cu un amestec de apă oxigenată, betadină și metronidazol și la final tratament antimicrobian cu pastă TM (antibiotic: tetraciclină și antifungic: metronidazol).
A treia etapă a constat în chiuretajul în câmp închis al pungilor parodontale și antibioterapie 7 zile.
A patra etapa a fost extracția resturilor radiculare irecuperabile.
După ce am asanat cavitatea bucală am trecut la conservarea rezultatelor obținute prin terapia inovativă PRP, 4 ședințe la interval de o săptămână.
La 6 luni de la începerea tratamentului deja avem rezultate spectaculoase obținute: stabilitatea dinților, regenerarea țesuturilor de susținere (os și gingie). Acum gingia are o culoare roz trandafiriu și consistență fermă. Conturul gingival a început să se formeze în jurul coletului dinților.
Având în vedere rezultatele extraordinare obținute am trecut la etapa următoare – cea protetică – care constă în șlefuirea dinților frontali maxilari și realizarea unei punți provizorii din PMMA (polimetil-metaacril). Pacienta va purta aceasta punte provizorie timp de șase luni.
Acest interval de timp este necesar pentru a oferi pacientei o perioadă de acomodare cu noua dantură fixă și pentru a-i permite gingiei să se remodeleze după noul colet al dinților.
Puntea dentară este cimentată provizoriu, deoarece o dată la două luni pacienta revine la control și retuș la nivel gingival. În urma tratamentului cu plasmă trombocitară gingia crește și este ghidată să se remodeleze după conturul gingival al lucrării.
După trecerea celor 6 luni pacienta va beneficia de coroane dentare individuale din ceramică pe suport de zirconiu.
Tratamentul în acest caz este unul de lungă durată, doarece în cazul parodontitelor rezultatele se văd după mult timp, cam după 2 ani.
Când i-am spus pacientei că va avea un zâmbet “de revistă” dar că va dura mult timp nu a stat deloc pe gânduri și a acceptat imediat. Ne-a spus că timp de doi ani a tot căutat o soluție, dar nimeni nu îi oferea nimic în afară de extracții și proteze mobile.
Pentru o tânără frumoasă de 30 de ani acest lucru era un dezastru.
La Jollydent a găsit o echipă primitoare, foarte bine pregătită din punct de vedere profesional, cu multă răbdare și cu foarte multă empatie.
Medici și pacient, suntem o echipă care realizăm minuni. Pacienta a plecat fericită, iar noi, medicii, avem satisfacția că am făcut un om să zâmbească și și-a recăpătat încrederea în sine.
Concluzia acestui caz este următoarea: întocmirea planului de tratament în boala parodontală se bazează pe severitatea bolii și starea de sănătate a pacientului.
Există literatură amplă care susține faptul că dinții cu distrugere parodontală extinsă pot fi menținuți pe arcadă pentru perioade lungi de timp. Un exemplu recent publicat (mai 2021) a arătat că într-un grup de pacienți afectați parodontal cu un total de 2323 de dinți, doar 17% din acești dinți au fost pierduți din motive parodontale la 10 ani după tratamentul parodontal activ.
În cadrul Atelierului Mondial de Parodontologie din 2017 organizat de Academia Americană de Parodontologie împreună cu Federația Europeană de Parodontologie s-a ajuns la concluzia că un dinte parodontotic poate fi extras doar atunci când s-au epuizat toate soluțiie de tratament. În ziua de azi există terapii avansate care pot opri procesul inflamator și pot obține starea de sănătate.
O îngrijire profesională adecvată poate face minuni. La Jollydent veți putea beneficia de o îngrijire parodontală avansată ce include terapia nechirurgicală mai sofisticată, cum ar fi augmentarea țesuturilor, regenerarea și remodelarea țesuturilor pentru a oferi o anatomie orală mai rezistentă la boli.