Implanturi dentare sau proteză totală – o alegere dificil de făcut.

Edentația totală (lipsa completă a dinților) are efecte fizionomice si fiziologice. Înălțimea etajului inferior al feței, de la bărbie la nas, este menținută de prezența dinților, iar în lipsa acestora etajul inferior se prăbușește, șanțurile feței se adâncesc, șanțul bărbiei devine pronunțat. Apar tulburări ale vorbirii. Din punct de vedere estetic aspectul feței devine mai bătrân cu 10 ani.

Din punct de vedere fiziologic masticația nu mai poate fi efectuată. Lipsa tuturor dinților duce la o selecție dură a alimentelor. Sunt eliminate din meniu cele dure, crocante. Rămân doar cele moi, ușor de înghițit, care nu necesită mestecare și strivire ori în cel mai rău caz alimentele dure sunt ingerate aproape întregi, ceea ce obligă stomacul la un efort foarte mare pentru a le digera. De aici și până la apariția unor afecțiuni generale mai e doar un pas. Ca într-un efect de domino, după stomac urmează colonul, apoi rectul.

Soluțiile de tratament sunt proteza totală acrilică sau implanturile.

poza implanturi riccardo
Proteza totală acrilică are următoarele avantaje:
– îngrijirea zilnică facilă;
– înlocuirea defectelor de țesuturi moi în zonele estetice;
– costuri reduse;
– refacerea conturului buzelor în cazul defectelor osoase mari.

Proteza totală acrilică are următoarele dezavantaje:
– instabilitate la proteza mandibulară;
– acumulare de placă bacteriană pe proteză;
– tulburări ale vorbirii și masticației;
– rezorbție osoasă continuă.

Implanturi dentare – avantaje:
– aspect și funcționalitate asemănătoare cu a dintelui natural;
– pe implanturi se pot realiza lucrări protetice fixe care nu necesită îndepărtarea lor din cavitatea bucală;
– masticația și fonația sunt restabilite în totalitate.

Implanturi dentare – dezavantaje:
– preț de cost ridicat;
– necesită igienă dentară riguroasă;
– dispensarizare la 6 luni.

Putem reuni cele două tipuri de tratament și rezultă o suprastructură pe implanturi: proteza dentară permanentă pe implanturi. Proteza acrilica totala pe care o purtăm în perioada de integrare osoasă a implanturilor se poate atașa de implanturi cu ajutorul unor sisteme speciale de ancorare.

Reabilitarea protetică a pacienților edentați total cu proteze ancorate pe implanturi este un standard în ziua de azi. Dificultățile de adaptare la protezele totale sunt adesea datorate menținerii și stabilității nesatisfăcătoare a acestui tip de restaurare protetică. Acest lucru conduce la reducerea confortului pacientului și scăderea calității vieții.

În majoritatea cazurilor, datorită închiderii marginale a protezelor este posibilă realizarea unei întrețineri satisfăcătoare a protezelor totale superioare. Cele mai mari probleme apar în protezarea edentației totale mandibulare. Câmpul protetic de dimensiuni reduse limitează soluțiile de tratament.

Apariția implanturilor intraosoase și utilizarea lor ca elemente de ancorare a protezelor totale a fost soluția salvatoare. Frecvent utilizate în reabilitarea pacienților edentați total lucrările protetice de tip overdenture ancorate pe implanturi asigură o conservare corespunzătoare a osului prin reducerea atrofiei osului aveolar și reușesc să reproducă integral funcția masticatorie.

Metoda standard utilizează cel puțin 2 implanturi ca elemente de susținere pentru proteza mandibulară. Pentru pacienții vârstnici cu atrofii osoase masive utilizarea a cel puțin 2 implanturi la mandibulă și 4 la maxilar a devevit o cerinţă clinică obligatorie.

 

Sperăm că acest articol va veni în ajutorul dumneavoastră și veți lua cele mai bune decizii pentru obținerea unui ZÂMBET STRĂLUCITOR.
Zâmbetul reprezintă un stil de viață!
Echipa Jollydent.

*Ne puteți contacta folosind formularul din pagina de CONTACT
*Programările se pot realiza la numărul de telefon 0724 752 114