Refacere dentară majoră cu extracție, membrane PRF și proteză pe implanturi

Un pacient în vârstă de 58 de ani s-a prezentat la Cabinetul stomatologic Jollydent în primul rând din cauza durerilor foarte mari pe care le avea la nivelul dinților, lipsa masticației și aspectul inestetic al dinților din zona frontală. Dorința lui era să scape de dureri în primul rând și apoi să poată mânca; aspectul estetic era pe ultimul loc.

Examenul clinic a fost realizat de medicul protetician.

La examenul clinic s-au observat multiple resturi radiculare la nivelul dinților frontali superiori, resturi radiculare suprainfectate la nivelul molarilor superiori și inferiori dreapta și stanga. S-a mai evidențiat prezența biofilmului dentar (substanță alb-gălbuie de consistență moale care se depunde pe suprafețele dinților și duce la formarea tartrului) și a tartrului supra și subgingival.

Pe baza examenului clinic și al radiografiilor dentare a fost realizat planul de tratament de către echipa formată din chirurg, protetician și tehnician.

Planul de tratament întocmit a fost complex:

  1. în prima etapă se vor face extracțiile dentare cu prezervarea alveolei folosind membrane PRF (membrane gelatinoase obținute din sângele pacientului)
  2. a doua etapă este protezarea provizorie cu proteze acrilice totale. Proteza acrilică totală are rol de conformator al crestei alveolare, rol în masticație, fonație și estetică.
  3. A treia etapă este inserarea implanturilor dentare și protezarea definitivă.

A urmat partea administrativă care presupune semnarea planului de tratament și a devizului de costuri. Planul de tratament este individualizat pentru fiecare pacient în parte, de aceea și costurile diferă de la un pacient la altul.

Odată îndeplinite toate procedurile administrative s-a trecut la punerea în practică a planului de tratament.

În prima etapă am tratat urgențele, eliminând durerile, principalul motiv care l-a adus pe pacient la Jollydent. Au fost efectuate extracțiile dentare și prezervarea alveolei cu membrane PRF. Prezervarea alveolei este necesară pentru a obține os în vederea inserării implanturilor dentare pe viitor.

După două săptămâni de la extracția dentară am scos firele de sutură și am luat amprentele pentru viitoarele proteze dentare. Protocolul realizării protezelor dentare cuprinde mai multe etape de tratament; asta înseamnă mai mult timp – cam zece zile -, așadar pacientul a avut un timp de vindecare de trei sâptămâni.

Pacientul va purta aceste proteze 8 luni de zile, după care va urma etapa de inserare a implanturilor.

La finalul acestor etape, pacientul a plecat foarte fericit deoarece la Jollydent a găsit o echipă primitoare, empatică, foarte bine pregătită din punct de vedere profesional și înarmată cu multă răbdare.

O mare dorință a pacientului a fost să îi putem reface zâmbetul din tinerețe, a venit și cu o poză. Pentru că am reușit să îi îndeplinim această dorință, pacientul a fost profund impresionat J iar faptul că am reușit să îi redăm zâmbetul din tinerețe va fi o motivație foarte importantă pentru a se obișnui cu protezele.

Medici și pacient, suntem o echipă care realizează minuni. Pacientul a fost foarte încântat de noul lui aspect, iar noi suntem multumiți că am mai făcut un om să zâmbească.