PROTEZA DENTARA FIXA
(actualizare: iulie 2021)
Proteza dentară fixă este varianta îmbunătățită a protezei totale acrilice.
Proteza acrilică totală sau parțială poate deveni acum una fixă cu ajutorul implanturilor sau a sistemelor speciale de ancorare (locatori sau bare) cimentate pe dinții care v-au rămas (restanți).
Proteza dentară clasică are stabilitate în gură prin crearea unui vid între gingie și baza protezei. La maxilarul superior menținerea protezei pe câmpul protetic este mai bună fiind asigurată de suprafața osoasă mare, bolta palatină. Între baza protezei și bolta palatină apare fenomenul de sucțiune, care lipeste proteza ca o ventuză.
La mandibulă lucrurile stau diferit, deoarece suprafața osoasă este mai mică. Proteza totală dentară nu are stabilitate foarte bună pentru că este mobilizată de limbă, obraji și planșeul bucal. Toate aceste probleme pot fi rezolvate, în funcție de situația de la fața locului (clinică), prin implanturi sau sisteme speciale de retenție.
Proteza mandibulară (maxilarul inferior) poate fi stabilizată pe minim două implanturi, iar proteza maxilară (maxilarul superior) pe cel puțin patru.
Proteza dentară fixă este indicată în
- edentațiile subtotale (când mai sunt doi-trei dinți restanți, de obicei caninii)
- sau în edentații totale (când nu mai sunt dinți pe arcadă, iar în locul caninilor și premolarilor se inserează implanturi).
Există două tipuri de proteze pe implanturi:
- Proteza fixă înșurubată pe implanturi sau proteza dentară permanentă
- Proteza mobilizabilă pe implanturi (overdenture)
O altă variantă a protezei dentare fixe o reprezintă proteza dentară pe capse sau pe bară Dolder / Ceka, care se adresează pacienților care mai au dinți restanți, de obicei doi canini.
Avantajele protezei dentare fixe:
- Stabilitate: în timpul masticației nu se mișcă. Stabilitatea îmbunătățită va permite mestecarea mai eficientă a alimentelor. În acest sens în stomac ajung bucăți mici de alimente care sunt digerate mai ușor și totodată crește absorbția de substanțe nutritive.
- Menținere pe câmpul protetic: nu cade din gură în timpul vorbirii sau la strănutat
- Estetica foarte bună: imită perfect dinții naturali
- Masticația este mult mai eficientă, pacientul poate simți acum gustul alimentelor
- Fonația este restabilită în totalitate.
Etape clinice de tratament
Sistemul special de prindere al protezei pe implanturi poate fi conceput în două moduri: pe capse sau pe bara Dolder.
Capsele sunt piese prefabricate de către firmele producătoare de implanturi. În unele situații ele sunt atașate direct pe implant (mini implanturi) sau separate de implant, atunci când sunt folosite implanturi cu diametru mai mare.
Bara Dolder face conexiunea între implanturi și este o piesă confecționată de către tehnicianul dentar în laborator. Sistemul de prindere al barei pe implanturi este prin înșurubare.
Supraproteza pe bara Dolder prezintă următoarele avantaje față de proteza pe capse:
- Solidarizează implanturile
- Forțele masticatorii sunt repartizate uniform pe toate implanturile
- Inserția și dezinserția protezei este mult mai ușoară.
Proteza mobilizabilă pe implanturi – supraproteza pe bara Dolder
- Etapa chirurgicală începe cu anestezia locală, urmează incizia crestei alveolare, realizarea sitului implantului, inserarea implantului și la final sutura cu fire neresorbabile.
- Etapa protetică – după perioada de osteointegrare a implanturilor de 3-6 luni urmează realizarea protezei dentare fixe.
Etapa protetică cuprinde următoarele faze:
-
- Amprenta preliminară
- Amprenta funcțională în lingură individuală (un instrument utilizat pentru construirea protezei pe profilul anatomic al pacientului)
- Determinarea dimensiunii verticale de ocluzie
- Înregistrarea ocluziei
- Proba machetei viitoarei proteze
- Proba scheletului metalic – bara Dolder
- Inserarea protezei dentare fixe
Se începe cu amprenta preliminară în care se amprentează câmpul protetic. Pe baza acestei amprente se va realiza lingura de amprentă individuală. Se amprentează din nou câmpul protetic pentru a obține o amprentă funcțională. Următoarea etapă este determinarea dimensiunii verticale de ocluzie și înregistratea ocluziei. Pe baza acestor date se va realiza macheta viitoarei proteze. La proba la machetă se verifică stabilitatea, menținerea, forma, dimensiunea și poziția dinților. După proba machetei urmează proba scheletului metalic – bara Dolder.
Ultima etapă este inserarea protezei definitive în cavitatea bucală.
- Proteza dentară pe capse
Proteza dentară fixă pe dinții restanți se poate realiza în două moduri: proteza dentară pe capse și proteza dentară pe bara Dolder sau bara Ceka.
Capsele sunt compuse din capă și pivot radicular. Bara Dolder este o bară care se aplică pe dinții restanți.
Dinții vor fi tratați radicular și preparați coronar pentru a primi sistemul Richmond, coroanele de substituție. Elementele de susținere sunt cape cu pivoți radiculari solidarizate între ele cu bara Dolder.
Bara Dolder realizează o bună stabilitate a protezei si repartizează uniform presiunile pe suportul dento-parodontal restant.
Bara Ceka este o bara metalică care se aplică pe dinții restanți, este o combinatie între capse și bara Dolder. Sistemul de retenție este fixat pe fața mucozală a protezei. Bara solidarizează dinții suport, realizează sprijinul odonto-parodontal, iar capsele asigură menținerea protezei mobilizabile.
Pacientul mai are pe arcadă doi dinți, de obicei caninii. Pe baza unei radiografii dentare se stabilește gradul de implantare al dinților și calitatea lor protetică; adică acești dinți trebuie să fie sănătoşi și bine implantați în os. După tratamentul de canal se cimentează sistemul special de prindere.
- Etapa pre-protetică presupune pregătirea dinților restanți în vederea ancorării sistemelor speciale de prindere. Această operațiune presupune extirparea pulpei dentare (nervul) și obturarea definitivă a canalului dentar. Procedura se face sub anestezie locală și se desfășoară în decursul unei ședințe de tratament.
În ședința următoare se pregătesc canalele pentru pivoții dentari cu bilă.
- Etapa protetică cuprinde următoarele faze:
-
- Amprenta preliminară
- Amprenta funcțională în lingură individuală
- Determinarea dimensiunii verticale de ocluzie
- Înregistrarea ocluziei
- Proba machetei viitoarei proteze
- Proba capselor sau a barei Ceka
- Cimentarea sistemelor speciale de prindere
- Inserarea protezei dentare fixe
În proteza dentară sunt încorporate capsele, care sunt niște inele metalice ce au în interiorul lor o garnitură de teflon. Acest sistem bilă – capsă asigură menținerea și stabilitatea protezei pe arcadă. Pacientul poate să scoată proteza dentară fixă după fiecare masă și să o clătească sub jet de apă apoi să o insereze înapoi în gură. Cu ajutorul acestui tip de proteză dentară fixă pacientul duce o viață normală fără restricții alimentare și fără teama că îi sare proteza din gură atunci când strănută.
Avantajele protezei fixe pe bară sunt următoarele:
- Rezistența mare la decimentare
- Solidarizează dinții restanți între ei
- Prin solidarizare, forțele masticatorii sunt repartizate uniform pe toată suprafața protezei și a câmpului protetic
Proteza dentara fixa – pret
Cât costă proteza pe implanturi?
- Proteza provizorie = 250 euro
- Implant dentar standard = 500 euro
- Proteza dentară definitivă = 2000 euro
Ce costuri presupune proteza dentară fixă pe capse?
- Tratamentul de canal = 150 lei/dinte
- Pivotul cu bilă = 600 lei/dinte
- Proteza dentară = 1800 lei
Ce costuri presupune proteza dentară pe bară Dolder/Ceka?
- Tratamentul de canal = 150 lei/dinte
- Proteza dentară fixă = 1000 euro
Recomandări pentru îngrijirea protezei dentare
- Protezele sunt casante (se pot sparge dacă sunt lovite de suprafeţe dure), trebuie manevrate cu atenţie!
- Curăţarea protezei se face deasupra chiuvetei plină cu apă rece
- Nu se foloseşte apă fierbinte pentru curăţarea protezei sau hidratarea ei. Proteza nu se “opărește” pentru dezinfectare!
- O dată pe lună se folosesc pastile efervescente Corega pentru indepărtarea tartrului de pe proteză
- Proteza se spală cu periuţa de dinţi și pastă
- 7. Cu o altă periuţă se curăță gingiile, limba şi cerul gurii.
Cabinetul Stomatologic Jollydent oferă soluţii complexe de tratament şi cosmetică dentară:
ENDODONŢIE
Endodonţia este o specialitate a medicinei dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticul şi tratamentul afecţiunilor datorate pulpei, ţesutul moale situat în interiorul dintelui, cunoscut în limbaj laic sub denumirea de “nervul dintelui”. Tratamentul endodontic, prin curăţarea şi dezinfectarea canalelor radiculare, poate elimina pe termen lung infecţia.
ODONTOTERAPIE
Se ocupă cu tratamentul afecţiunilor substanţei dure dentare, de la carii simple şi defecte de smalţ până la complicaţii ce pot afecta şi alte structuri. Specialiştii noştri vă oferă tratamente moderne prin obturaţii fizionomice cu materiale biocompatibile de ultima generaţie şi tehnici avansate de lucru.
PROTETICĂ
În cazurile în care distrucţia coronară este foarte mare, se recomandă folosirea coroanelor de acoperire care pot fi confecţionate din diverse materiale: ceramic pe schelet metalic din aliaj de crom-nichel; crom-cobalt sau pe schelet de zirconiu.
Jollydent oferă soluţii complexe: proteză totală, proteză dentară permanentă, proteză acrilică totală, proteza fixa dentara, proteză pe implanturi.
CHIRURGIE
Include toate tratamentele chirurgicale limitate la nivelul cavităţii orale:
– extracţii dentare;
– premolarizari;
– rezecţii apicale;
– gingivoplastii;
– frenotomii.
Parodonţiul este ţesutul care leagă dintele de alveola dentară.
El are rol de a menţine dintele în alveola şi de a amortize forţele masticatoare. Parodonţiul este format din două zone:
– parodonţiul marginal;
– parodonţiul apic.
ORTODONŢIE
Scopul acestei discipline este de a obţine “dinţi drepţi” cu ajutorul aparatelor ortodontice fixe sau mobile.Cel mai adesea medicul ortodont tratează înghesuiri dentare, dar mai sunt şi alte situaţii posibile:
– angrenaje inverse;
– proalveolodontie (dinţi mai în faţă decât poziţia normală);
– retroalveolodontie (dinţi mai în spate decât poziţia normală).
IMPLANTOLOGIE
Implantul dentar poate înlocui cu succes un dinte sau mai mulţi dinţi absenţi de pe arcadă. Tratamentul prin implant dentar se face în două etape:
– etapa chirurgicală, în care se înserează implantul propriu-zis în os;
– etapa protetică, în care se ataşează partea coronară a implantului.
LASER DENTAR
Face parte din dotările de vârf ale clinicii noastre şi este utilizat cu succes în toate actele terapeutice efectuate de specialiştii noştri.
– intervenţii chirurgicale, implantologie, tratament de canal, parodontologie, tratamente pentru reducerea durerii şi vindecare rapidă.
În practica de zi cu zi, Jollydent şi-a construit un sistem de valori orientate către pacient şi nevoile sale:
– pacientul va fi întotdeauna în centrul atenției;
– planul de tratament este personalizat;
– găsim soluții de tratament la orice problemă stomatologică;
– prețuim timpul dvs , de aceea timpul petrecut în sala de așteptare este între zero și zece minute;
– atmosfera în cabinet este una prietenoasă, pacientul ascultă muzică, copiii pot urmări desene animate pe un ecran special amenajat.